Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem pagina

Haarlem | 29 december 2020

Lokaal Verhaal

Rolmodel: Calvin Stengs

Jongeren identificeren zich graag met jonge, bekende rolmodellen. In ons Haarlemse Heldenstripboek namen we een serie korte portretten op van lokale jonge helden die op weg zijn om hun dromen waar te maken. Zij vertellen waarom wij ze held noemen, welke weg ze hebben afgelegd en wie hun eigen held is.

Waarom is Calvin een held?

Calvin Stengs Stripboek held

Foto: AZ Alkmaar

Eerlijk gezegd is de huidige stervoetballer van AZ geen Haarlemse mug, want hij is geboren in Nieuw-Vennep, voetbalt nu in Alkmaar en woont in Amsterdam, maar het voetballen kreeg hij wel onder de knie in de Spaarnestad. Als klein jongetje werd hij gescout door de HFC Haarlem, waar hij tot hij 10 jaar was, werd klaargestoomd voor een verdere reis door de voetbalwereld. In dat jaar verhuisde hij naar AZ. “In het voorjaar van 2009 zat ik nog bij HFC Haarlem, maar werd rond die tijd aangenomen in de jeugdopleiding van AZ. Dat was wel grappig, want juist in dat jaar werd AZ kampioen van Nederland. Ik herinner me vooral de wedstrijden tegen Arsenal in de Champions League het seizoen erop, als jong mannetje genoot je van dat soort wedstrijden. Ik speel nu in het Nederlands Elftal, maar het begon dus allemaal bij Haarlem.” Geen wonder dat we Calvin met een gerust hart een Haarlemse held mogen noemen.

Waarom is hij momenteel een van de grootste talenten van Nederland?

Niet voor niets bevolkten scouts van allerlei topclubs de tribunes van AZ voordat het coronavirus toesloeg. In elke linie van het elftal lopen toekomstige sterren rond. Of het nu linksback Owen Wijndal is of voorin spits Myron Boadu, ze lijken allemaal een gouden toekomst tegemoet te gaan. Op het middenveld is Calvin een smaakmaker van de buitencategorie. Hij heeft een fijnbesnaarde techniek, een fluwelen balbehandeling, houdt in iedere situatie het overzicht en kan medespelers bedienen met ragfijne steekpasses. Ook is hij in staat om voor zichzelf continu ruimte te creëren. Zijn naam gonst rond bij Ajax dat in het verleden wel vaker spelers van AZ overnam. Maar zijn naam staat ook hoog op de lijstjes van buitenlandse topclubs. Een echte voorkeur heeft hij zelf niet. “Er zijn zoveel mooie clubs, we zien het allemaal wel. Eerst maar eens proberen kampioen te worden met AZ. Dat zou een droom zijn.”

Hoe ziet zijn toekomst  eruit?

Foto: AZ Alkmaar

Op het eerste gezicht lijkt die weg geplaveid met goud, maar hij weet ook dat je nooit te vroeg moet juichen. In augustus 2017, hij was pas basisspeler bij AZ, zette een zware blessure een fikse streep door de toekomstplannen van het toen 18-jarige talent. In een wedstrijd tegen PSV scheurde de kruisband van zijn rechterknie finaal af en moest hij per brancard van het veld. Pas na een herstelperiode van veertien maanden maakte hij z’n terugkeer op het veld. Dus hij weet als geen ander hoe betrekkelijk het voetballen is. Sindsdien gaat het weer opwaarts met de middenvelder met als voorlopig hoogtepunt zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal. Op 19 november 2019 mocht hij in de basis starten tegen Estland, een kwalificatiewedstrijd voor het komende EK. Er werd met 5-0 gewonnen en Calvin mocht de volle negentig minuten op het veld blijven staan van bondscoach Ronald Koeman. Calvin wordt overigens niet alleen langs het veld omringd door grote namen, de vader van zijn vriendin Beau is niemand minder dan Frank de Boer, die ongetwijfeld nog wel wat tips heeft voor zijn toekomstige schoonzoon.

Wie is Calvins eigen held en waarom?

Calvin hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt naar zijn idool. Die vindt hij in zijn eigen familie. “Mijn opa is mijn held. Omdat hij er altijd voor me was, en omdat hij me altijd en overal naartoe heeft gebracht met voetbal. Niets was te gek voor hem. Bovendien heeft hij me altijd gesteund, in goede en slechte tijden. Daar ben ik hem heel dankbaar voor.”

Mijn opa was er altijd voor mij.

Bestel het Helden stripboek en maak van jonge tekenaars helden

In het Heldenstripboek bundelden we de Helden portrettenserie en 54 stripverhalen van 56 jonge tekenaars (10-16jr). De tekenaars tekenden hun held en door alle werken op te nemen in een stripboek, maken wij van de tekenaars zelf ook een beetje helden. Doet u mee? U kunt het stripboek voor € 15,- bestellen via Nieuwe Gracht Producties die het belangeloos produceerde. De opbrengst gaat volledig naar ons fonds.

Lees ook de verhalen van rolmodellen Mandy Dollart, Hanna Obbeek, Achmed Salem en Ralph MoermanLees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.