Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem pagina

Haarlem | 2 januari 2021

Lokaal Verhaal

Rolmodel: Achmed Salem

Jongeren identificeren zich graag met jonge rolmodellen. In ons Haarlemse Heldenstripboek hebben we een serie korte portretten opgenomen van lokale jonge helden die op weg zijn om hun dromen waar te maken. Waarom noemen wij ze helden, wat moeten ze ervoor doen en wie is hun eigen held?

Waarom is Achmed een held?

Toen de taekwondo-school in Schalkwijk werd vervangen door Fightclub Haarlem, zei Achmeds moeder: “Ga nou maar, je kunt jezelf verdedigen, het is goed voor je discipline en je bent lekker bezig.” Maar de eerste keer verliep niet zo lekker en de 11-jarige Achmed wist niet zeker of het wel wat voor hem was. Hij ging toch door en werd op zijn dertiende Nederlands kampioen. Al op 15-jarige leeftijd haalde hij in zijn klasse de Europese én de wereldtitel binnen. Achmed won dertig wedstrijden en verloor er maar twee. Hij vecht ook met oudere jongens van 24 jaar en won van een man die al honderddertig wedstrijden had gevochten.

Wat moet hij daarvoor doen en laten?

In het kantoor van zijn trotse schooldirecteur hangt een krantenartikel over Achmed en het behalen van zijn titels. Zij houdt rekening met zijn sport en helpt hem dit met zijn opleiding te combineren, want ook school is belangrijk. Achmed traint dagelijks, ook met volwassen mannen die hem sterker maken. Voor een wedstrijd traint hij zelfs twee keer per dag. Zijn trainer ziet hij zo vaak dat hij hem als zijn tweede vader beschouwt en zijn eigen pa is zo trots als een pauw. Het is hard werken en incasseren en zelfs een keer knock-out gaan is best pijnlijk, maar het is het allemaal waard. “Winnen is mooi,” zegt Achmed (17). Discipline, respect voor een ander, incasseringsvermogen en mentale kracht uit de sport neemt hij mee in zijn dagelijkse leven. Hij vindt het leuk als vrienden vragen naar zijn gevechten en ook als kleine kinderen die hij mag trainen tegen hem opkijken. Hij zegt het met bescheidenheid, want Achmed is naast een sterke kampioen ook gewoon een aardige jongen.

Wat wil Achmed bereiken?

“Mijn ambitie is om de beste te worden.”

Hard work beats talent.

Wie is zijn eigen held en waarom?

Achmed heeft geen rolmodel. Hij is zichzelf, doet het op zijn eigen manier, met zelfvertrouwen en door hard te werken, want ‘hard work beats talent’. Hij vraagt wel of ik wil vermelden dat hij veel aan zijn moeder te danken heeft. Zij adviseert hem, let op zijn voeding, zijn (nacht)rust en houdt hem in balans.

Bestel het Helden stripboek en maak van jonge tekenaars helden

In het Heldenstripboek bundelden we de Helden portrettenserie en 54 stripverhalen van 56 jonge tekenaars (10-16jr). De tekenaars tekenden hun held en door alle werken op te nemen in een stripboek, maken wij van de tekenaars zelf ook een beetje helden. Doet u mee? U kunt het stripboek voor € 15,- bestellen via Nieuwe Gracht Producties die het belangeloos produceerde. De opbrengst gaat volledig naar ons fonds dat kinderen sportkansen geeft. 

Lees ook de verhalen van rolmodellen Mandy Dollart, Calvin Stengs, Hanna Obbeek en Ralph Moerman.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.