Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem pagina

Haarlem | 2 januari 2024

Lokaal Verhaal

Rolmodel: Hanna Obbeek

Jongeren identificeren zich graag met jonge rolmodellen. In ons Haarlemse Heldenstripboek hebben we een serie korte portretten opgenomen van lokale jonge helden die op weg zijn om hun dromen waar te maken. Waarom noemen wij ze helden, welke weg hebben ze afgelegd en wie is hun eigen held?

Waarom is Hanna een held?

Foto: Govert de Roos

Hanna (24) kreeg haar eerste tv-rolletje toen ze 9 jaar was, later volgden hoofdrollen in films als BriefgeheimBladgoud en Achtste-Groepers Huilen Niet. Toen ze klaar was met de havo merkte ze dat ze acteren minder bijzonder vond dan anderen. Daarom vroeg ze zich af of dat echt was wat ze wilde. Het was eng én moedig om te stoppen, terwijl iedereen het haar afraadde. Ze wilde ontdekken wat er nog meer voor haar te koop was en begon aan een opleiding ‘social work’. Op filmsets werkte ze achter de schermen als stylist en kostuumontwerper mee aan video’s en commercials voor clips van rapper Bokoesam, zangeres Maan, Snoop Dogg en dj Hardwell.

Hoe is ze actrice geworden, wat heeft geholpen?

Foto: Michelvanbergen.nl

Iemand vroeg haar moeder of Hanna auditie wilde doen voor een kort tv-filmpje, waarna ze werd aangenomen. Dit was de start van vele audities. Soms kreeg ze een rol, maar veel vaker volgde er een afwijzing. Dat hoort bij het vak. Toen haar spel meer ging opvallen, werd het makkelijker. Ze is blij dat haar moeder, actrice Johanna ter Steege, haar nooit heeft gepusht. Hanna schreef zich, net zoals iedereen kan doen, in bij een groot kindercastingbureau die aanvragen naar haar doorstuurde. Zo’n bureau weet welke rollen bij je passen en dat is best prettig.

Wat wil ze nu?

Een held durft haar weg – zelfs voor de tweede keer – te ontdekken. Hanna wil weer voor de camera staan. Dat voelt inmiddels als een juiste keuze. Ze vindt het fijn om verhalen te vertellen waarin mensen zich kunnen herkennen of die de moeite van het bekijken waard zijn. Het liefst wordt ze bij een film net als bij Achtste-Groepers Huilen Niet betrokken in het creatieve proces.

Volg je intuïtie en geloof in wat je doet.

Wie is Hanna’s eigen held en waarom?

Bokser Mohammad Ali was een geweldige topsporter die weigerde te doen wat indruiste tegen zijn geloof. Hij was een strijder, maar weigerde te vechten tegen de Vietnamezen in de Vietnamoorlog. Hij zei: “Zij hebben me nooit ‘neger’ genoemd en hebben mij nooit gelyncht.” Amerika was woedend en Mohammad Ali verloor vier jaar van zijn carrière, maar werd desondanks de grootste bokser aller tijden én een icoon. Ook Hanna zegt: “Volg je intuïtie en geloof in wat je doet.”

Bestel het Helden stripboek en maak van jonge tekenaars helden

In het Heldenstripboek bundelden we de Helden portrettenserie en 54 stripverhalen van 56 jonge tekenaars (10-16jr). De tekenaars tekenden hun held en door alle werken op te nemen in een stripboek, maken wij van de tekenaars zelf ook een beetje helden. Doet u mee? U kunt het stripboek voor € 15,- bestellen via Nieuwe Gracht Producties die het belangeloos produceerde. De opbrengst gaat volledig naar ons fonds.

Lees ook de verhalen van rolmodellen Mandy Dollart, Calvin Stengs, Achmed Salem en Ralph Moerman.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.