Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem pagina

Haarlem | 2 januari 2021

Lokaal Verhaal

Rolmodel: Ralph Moerman

Jongeren identificeren zich graag met jonge rolmodellen. In ons Haarlemse Heldenstripboek hebben we een serie korte portretten opgenomen van lokale jonge helden die op weg zijn om hun dromen waar te maken. Waarom noemen wij ze helden, wat doen ze ervoor en wie is hun eigen held?

Waarom is Ralph een held?

Als 6-jarige ging Ralph met zijn zus mee die auditie deed voor een in Roemenië op te nemen oorlogsfilm, toen hij onverwacht zelf een rol kreeg in Süskind. Omdat hij in die film opviel, werd hij later gevraagd voor een Turkish Airlines-commercial. Hij mocht samenwerken met wereldberoemde sporters als Lionel Messi en Kobe Bryant en de commercial werd 28 miljoen keer bekeken. Ralph (15) mocht erover vertellen in tv-programma’s als DWDD en bij Ivo Niehe en was te zien in het Jeugdjournaal. Maar je kent hem wellicht beter van The Voice Kids uit 2019, waar hij in een rechte lijn doorrolde van de blind auditions naar de finale. Want sympathieke Ralph kan naast acteren ook zingen.

Wat is leuk aan bekend zijn?

“Ik was zelf een voetballertje, dus die ontmoeting met Messi in Barcelona was fantastisch! Ik werd meteen gevraagd voor andere reclames en bijvoorbeeld voor het kinderprogramma Klokhuis. The Voice Kids was uiteraard ook geweldig. Als je op zo’n groot podium staat, in het licht voor zoveel mensen, dan is dat echt gaaf.” Ralph blijft er nuchter onder, omdat hij weet dat alle aandacht – hij had opeens 16000 volgers op Instagram – weliswaar leuk is, maar best veeleisend kan zijn. Je moet er opeens wat mee doen.

Op een groot podium staan is echt gaaf.

Wat wil Ralph bereiken?

Ralph heeft de filmopnames in de Efteling voor Expeditie Vos afgerond waarin hij de lastige puber Dylan speelt. Die film zou deze maand uitkomen, maar met  Corona loopt dat anders. Er komt nog ander filmwerk aan. Op het Eerste Christelijk Lyceum volgt hij een masterclass theater. Via de Hart Muziekschool in Haarlem zingt en speelt hij gitaar in de band ‘The Essix’ waarmee hij al eens in het Patronaat optrad. Ralph wil zowel blijven acteren als zingen en eigen nummers schrijven is ook een wens, maar hij sluit niet uit dat hij straks toch eerst een studie rechten doet. Want ook een goede opleiding is belangrijk. Voor nu kan Ralph het allemaal nog goed combineren.

Wie is zijn eigen held en waarom?

Het zijn er twee en allebei singer-songwriters: Ed Sheeran, omdat werkelijk elk nummer van hem goed is, en John Mayer, vanwege zijn gitaarspel.

Bestel het Helden stripboek en maak van jonge tekenaars helden

In het Heldenstripboek bundelden we de Helden portrettenserie en 54 stripverhalen van 56 jonge tekenaars (10-16jr). De tekenaars tekenden hun held en door alle werken op te nemen in een stripboek, maken wij van de tekenaars zelf ook een beetje helden. Doet u mee? U kunt het stripboek voor € 15,- bestellen via Nieuwe Gracht Producties die het belangeloos produceerde. De opbrengst gaat volledig naar ons fonds.

Lees ook de verhalen van rolmodellen Mandy Dollart, Calvin Stengs, Hanna Obbeek en Achmed Salem.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.