Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem pagina

Haarlem | 28 december 2020

Lokaal Verhaal

Jonge rolmodellen: Mandy Dollart

Jongeren identificeren zich gemakkelijker met jonge rolmodellen. Ze leren van hen o.a. dat gaan voor je passie en doorzetten, loont. Tijdens de wat soberdere feestdagen, is het heerlijk om over helden te lezen. In het Haarlemse Heldenstripboek hebben we korte portretten opgenomen van sport- en cultuurhelden als danseres Mandy Dollart, voetbalinternational Calvin Stengs, actrice Hanna Obbeek, kickbokser Achmed Salem en acteur/zanger Ralph Moerman. ‘Lokale’ jongeren die hard op weg zijn om hun dromen waar te maken.

Waarom is zij een held?

Omdat al haar vriendinnen uit Schalkwijk op dansen zaten, ging de toen 7-jarige Mandy eens mee om te kijken. Al snel deed ze zelf ook mee. “Ik vond het meteen leuk, maar merkte pas dat ik wel talent had toen ik na een jaar naar de selectie mocht en mensen me complimenteerden met mijn skills.” Dat motiveerde nog meer. Mandy bleef dansen. In 2019 won ze als 14-jarige samen met haar duo-partner Zania (rechts op foto) het Nederlands Kampioenschap streetdance/hiphop. Het team, waarin ze eveneens danst, werd tweede. Tijdens het WK werd ze met Zania derde en belandde ze solo ook nog in de top vijftien van Europa. Mandy danste al in een professionele videoclip en wordt gevraagd voor evenementen en feesten.

Wat moet ze daarvoor doen?

De dingen die tegenvallen zijn dat ze goed moet opwarmen en dat ze aan krachttraining moet doen om haar bewegingen mooi en strak te kunnen maken. “Mijn trainster helpt me, maar of je beter wil worden en de discipline kunt opbrengen, ligt natuurlijk bij jezelf. Omdat ik op hoog niveau train moet ik dingen laten. In mijn drukke weekenden train ik en speel ik vaak een wedstrijd. Na school heb ik meestal geen tijd om leuke dingen met mijn vriendinnen te doen. Maar dansen betekent heel veel voor mij. Ik bereik mensen ermee, omdat ze het leuk vinden wat ik doe. Ik breng een vibe naar de mensen. Ik wil altijd blijven dansen omdat het gewoon mijn passie is en omdat ik al m’n gevoelens erin kwijt kan. Ik word al heel blij en energiek van het idee dat ik mag dansen. Als ik dans, voel ik me helemaal goed.”

Wat wil Mandy bereiken?

“Ik wil nog heel graag in videoclips en misschien wel in grote tv-producties dansen. En natuurlijk wil ik heel graag weer naar het WK.”

Als ik dans, voel ik me helemaal goed.

Wie is haar  held en waarom?

“Parris Goebel, omdat ik al sinds ik met dansen begon naar al haar dansvideo’s kijk. Vroeger deed ik haar passen na. Ze doet precies wat ik wil doen. Veel van haar eigen teams dansen op het WK. Ze maakt videoclips voor anderen en wordt ook gevraagd om in clips te dansen. Ze is mijn voorbeeld.”

Bestel het stripboek en maak van jonge tekenaars helden

In het Heldenstripboek bundelden we de rolmodellen portretserie en 54 stripverhalen van 56 jonge tekenaars (10-16jr). De tekenaars tekenden hun held en door alle werken op te nemen in een stripboek, maken wij van de tekenaars zelf ook een beetje helden. Doet u mee? U kunt het stripboek voor € 15,- bestellen via Nieuwe Gracht Producties die het belangeloos produceerde. De opbrengst gaat volledig naar ons fonds.

Lees ook de verhalen van rolmodellen Calvin Stengs, Hanna Obbeek, Achmed Salem en Ralph Moerman

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.