Gemeenten

17 juli 2019

cultuur@cruyffcourts
Gemeenten

Irma van der Sloot: ‘Sport en cultuur zorgen voor preventie’

Irma van der Sloot is wethouder in Kampen en heeft onder andere cultuur in haar portefeuille. Kampen is één van de 14 steden die in 2019 van start zijn gegaan met Cultuur@CruyffCourts. Een samenwerking tussen het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation waarbij culturele en creatieve activiteiten worden georganiseerd op Cruyff Courts in armere wijken. Wat was voor haar de toegevoegde waarde van Cultuur@CruyffCourts?

Irma van der Sloot, wethouder gemeente Kampen“Cultuur@CruyffCourts had zeker toegevoegde waarde,” zegt Irma van der Sloot. “Er zijn veel mensen op afgekomen en heeft ze op een laagdrempelige manier met kunst en cultuur in aanraking gebracht. Via ons lokale centrum kunsteducatie Quintus, waren veel amateur kunstverenigingen bij betrokken en echt iedereen was hartstikke enthousiast. Zowel de verenigingen als de deelnemers. Het heeft de drempel naar cultuur enorm verlaagd.”

Mensen komen met elkaar in contact

“Het is belangrijk dat dit soort dingen in de wijk gebeuren,” vindt de wethouder. “Mensen komen met elkaar in contact en met verschillende cultuurvormen. Normaal gesproken is er vooral sport op de Cruyff Courts, nu lag het accent op cultuur waardoor het vanzelf een goede mix werd van sport en cultuur. Er hangt altijd een bepaalde sfeer rond kunst en cultuur. Maar kunst kan heel laagdrempelig zijn, het is voor iedereen. Dat bewijst een project Cultuur@CruyffCourts.”

Voorkomen is beter dan repareren

Irma van der Sloot: “Iedereen moet mee kunnen doen aan cultuur. Ook in het kader van het sociaal beleid. Voorkomen is beter dan repareren. Sport en cultuur zorgen voor preventie, houden mensen betrokken. Er is in Kampen een aanzienlijke groep gezinnen met weinig geld. Juist voor die groep is het belangrijk dat de kinderen toch mee kunnen doen. Wij stimuleren dat heel erg. Daarom ben ik blij met een project als Cultuur@CruyffCourts.”

Meer over Cultuur@CruyffCourts

www.cultuurcruyffcourts.nl

Lees ook:
Jenneke Bos (JOGG): ‘Cultuur@CruyffCourts is meer dan alleen leuke activiteiten’

Welzijnswerkers Michel en Juliëtte: ‘Er is een zaadje geplant’

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.