cultuur@cruyffcourts

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Flevoland pagina

Flevoland | 18 augustus 2022

cultuur@cruyffcourts

Helene van ‘t Hoen: ‘Laagdrempelig kennismaken met cultuur’

“Ik ben heel benieuwd. Het is de eerste keer in Lelystad dat we dit organiseren, ik hoop dat veel kinderen van deze mogelijkheid gebruik gaan maken.¨ Helene van ’t Hoen werkt bij Kunst- en Cultuurcentrum De Kubus in Lelystad en vanuit die functie is zij producer voor Cultuur@CruyffCourts. “We willen graag aan alle kinderen in Lelystad laten zien welke toffe activiteiten er in de stad te doen zijn. En hopelijk springt de vonk over. Dat is natuurlijk het doel!”

Lelystad heeft veel te bieden op cultureel gebied. Maar niet iedereen weet alles te vinden. “Vandaar dat Kubus regelmatig activiteiten organiseert waarbij we onder andere met behulp van Jeugdfonds vraag en aanbod aan elkaar knopen.” Helene van ’t Hoen geeft als voorbeeld het project Ontdek je eigen Culturele Stad. “Hierbij gaan leerlingen van het voortgezet onderwijs op de fiets langs verschillende culturele instellingen. Zo ontdekken ze wat Lelystad te bieden heeft. Ze volgen in het theater een workshop licht en geluid en ze gaan schilderen bij een kunstenaar op zijn atelier. En er is meer te ontdekken in Lelystad. Zo kunnen kinderen op een atelier met een 3D-printer aan de slag of een cursus airbrush volgen. Dat zijn dus ook activiteiten die niet iedereen kent. Zo hopen we te inspireren en enthousiasmeren. Met als doel natuurlijk dat kinderen zich daarna inschrijven voor een workshop of cursus. Dit is ook de bedoeling van onze samenwerking met de Johan Cruyff Foundation en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Om juist die kinderen te bereiken die de weg naar de cultuurcentra moeilijk weten te vinden.”

De straat op

Het Kunst- en Cultuurcentrum De Kubus heeft al langer de wens om meer zichtbaar te zijn in de wijken. “We hebben dus voor Cultuur@CruyffCourts samenwerking gezocht met de welzijnswerkers in de wijk en hebben we kinderen op straat aangesproken en ze verteld over de mogelijkheden om mee te doen op het veldje. We hebben gekozen voor drie middagen voor de zomervakantie en drie direct na de zomer. Juist sport- en cultuurclubs zijn dan net afgelopen of nog niet begonnen en we springen dus in een gat. Met flyers proberen we de ouders te bereiken en we hebben alle 38 scholen in Lelystad gemaild over de activiteiten.”

Vier creatieve uitingen

Cultuur@CruyffCourts Lelystad 2022Dit eerste jaar zijn de workshops op en bij één veldje; het Cruyff Court Aron Winter Veld. Misschien is het in de toekomst mogelijk op meerdere Cruyff Courts in de stad. Dit jaar zijn er op een aantal woensdagmiddagen steeds vier workshops waar kinderen aan deel kunnen nemen. “We beginnen met vier verschillende creatieve uitingen; dans, muziek, ruimtelijk en tekenen. We denken dat we hiermee veel kinderen kunnen enthousiasmeren. Na de zomer willen we bijvoorbeeld ook keramiek aanbieden met een paar draaischijven. Echt letterlijk met je handen in de klei. Iets scheppen met je handen. Dat blijft magisch. We gaan ook een grote stoep schildering maken, met verf gemaakt van krijt. Iedere keer is er een buitenworkshop waar iedereen, ook ouders, de hele middag aan kan schuiven om met techniek te knutselen en te ontdekken. Die middagen zijn ook intermediairs van het Jeugdfonds aanwezig om contact te maken met de ouders en de kinderen. Zij kunnen helpen vanuit het Jeugdfonds wanneer kinderen door willen gaan, maar de contributie een obstakel is. Het is belangrijk dat zij de verbinding met de kinderen maken en zorgen dat ouders weten dat er financiële ondersteuning mogelijk is. Ouders blijven dus wel de sleutel als het over het vervolg gaat. Maar op de middagen zelf staan de kinderen centraal. Zij moeten plezier hebben en nieuwe dingen ervaren.”

Blij de deur uitgaan

“Voor mij zou het project geslaagd zijn als er voor de zomer kinderen kennismaken met een activiteit en ze dan na de zomer weer terugkomen voor een nieuwe serie. Als ze blij de deur uitgaan en zich misschien willen opgeven voor een vervolg bij een aanbieder in Lelystad. Maar vooral als ze iets nieuws ontdekt hebben over zichzelf. Dan ben ik een blij mens.” Wat Helene in het vervolgtraject het liefst zou willen is een soort strippenkaart voor een jaar lang verschillende creatieve, culturele activiteiten. “Een soort ateliercursus waarbij kinderen kennis kunnen maken met een heel divers aanbod. Kinderen zijn nog zo open. Ze zijn nog nieuwsgierig en nemen alles op. Hopelijk zit er dan iets bij waarmee je ze raakt, iets wat aansluit. Je zoekt altijd naar de passie en het talent. Als je dat kunt aanboren, liefst op jonge leeftijd, dan kun je iemand voor het leven iets waardevols meegeven.”

Kom kijken op woensdag 31 augustus, dan opent Wereldkampioen Groundmoves en ambassadeur Nasser El Jackson. Bekijk hier het programma:

Programma Cultuur@CruyffCourts Lelystad

Meer over Cultuur@CruyffCourts

Foto: Shot By Sylla.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Flevoland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.