Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg pagina

Limburg | 15 februari 2023

Intermediairs

Heino Verschuuren: ‘Kleine moeite en levert blije moeders en kinderen op!’  

Heino Verschuuren is coördinator van het Re-integratiecentrum (RIC) van de Penitentiaire Inrichting Ter Peel in Horst aan de Maas. Elke werkdag helpt hij vrouwelijke gedetineerden bij vragen over hun re-integratie. Hij ondersteunt bijvoorbeeld bij het maken van een cv, contact met schuldhulpverlening of gaat op zoek naar een geschikte woonruimte voor na de detentie. Sinds een paar maanden is hij ook intermediair van het Jeugdfonds. Hij vertelt ons hoe dit in de praktijk verloopt.

Heino: “Van zo’n 25.000 kinderen zit één van de ouders in de gevangenis. Vaak is er geen geld om de kinderen bijvoorbeeld te laten voetballen of naar de dansschool te laten gaan. Het Jeugdfonds kan voor deze kinderen de contributie of het lesgeld betalen en de eventueel benodigde attributen. Sporten of cultureel actief zijn is heel goed voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Ze horen dan ergens bij, kunnen vriendjes en vriendinnen maken, plezier hebben en zich ontspannen. Dat is ontzettend belangrijk voor de jeugd.”

Aanmelden

Heino wil eraan bijdragen dat de vrouwen straks weer ‘goed’ naar buiten gaan. “Daarvoor moet je echt met de moeders in gesprek. Ik gebruik onze voorlichtingsbijeenkomst altijd om het belang van het sport en cultuur voor kinderen te benoemen. Op de achtergrond is dan in de PowerPoint een grote afbeelding van het Jeugdfonds te zien. Ik zie dan dat het van mond tot mond gaat. Ze gaan inzien dat het heel positief is voor de kinderen. Prima!”

Het praten over geldproblemen hoeft echt niet tot schaamte te leiden, weet Heino. “Het belang van het kind is het belangrijkste dat er is, dat blijf ik maar benadrukken. Daarnaast is het juist heel goed om het onderwerp ‘schulden’ zo snel mogelijk te benoemen. Hoe eerder we het er over hebben, hoe beter we er tijdens detentie aan kunnen werken. Schulden stapelen anders alleen maar verder op. En daarnaast kunnen de vrouwen via het Jeugdfonds zelf een cadeautje aan hun kinderen geven.”

Werkzaamheden als intermediair

Het aanmelden van een kind is heel eenvoudig. De ouderkaart wordt ingevuld door de moeder waarna Heino de verdere afhandeling oppakt. “Ik vind het ook fijn om op internet samen met de moeder op zoek te gaan naar een sportvereniging en naar de sportkleding voor het kind. In de aanmelding op de website van het Jeugdfonds kun je ook het e-mailadres van het thuisfront invullen, zodat ook zij helemaal op de hoogte zijn”. Hein is een groot voorstander om de digitale aanvraag online samen in te vullen omdat een deel van de vrouwen te maken heeft met complexe problematiek die het doen van een aanvraag ingewikkeld maakt. “Het zou toch erg jammer zijn dat kinderen om die reden niet naar een club kunnen! Door samen de aanvraag te doen, haal je een grote drempel weg en het kost maar een kwartiertje.”

Trots

Tot dusver heeft Heino elf aanvragen gedaan waardoor elf kinderen zijn gaan voetballen, kickboksen en dansen. De toekenning van een aanvraag duurt ongeveer twee weken en de bijdrage van het Jeugdfonds gaat rechtstreeks naar de club en de winkel waar de attributen zijn besteld. “Ik vind het wel jammer dat je geen terugkoppeling krijgt van de club of het kind daadwerkelijk meedoet, maar dat is ook wel logisch. Een ‘normale’ intermediair in de buitenwereld kent het kind persoonlijk, wij niet. Ik krijg gelukkig wel de reacties terug van hele blije moeders die vol trots komen vertellen hoe super hun kinderen het hebben bij hun nieuwe passie. Dat vind ik echt mooi om te zien en ben dan ook wel een beetje trots dat ik hieraan heb mogen meewerken.”

Heino: “Toen ik gevraagd werd om intermediair te worden dacht ik dat er weer een hele bak werk op me af zou komen. Maar dat valt in de praktijk echt reuze mee. Het is een kleine moeite en het is gewoon gaaf om die blije en trotse gezichten te zien als ze naar het RIC komen”, besluit Heino met een brede glimlach.

Samenwerking Jeugdfonds  en DJI

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is met steun van Exodus Nederland, Gevangenenzorg Nederland, Vereniging Humanitas en Expertisecentrum K I N D een samenwerking met ons aangegaan. Doel is dat kinderen van gedetineerden die het financieel zwaar hebben, lid kunnen worden van een sportvereniging of culturele lessen kunnen volgen. De samenwerkingspartners hebben direct contact met ouders en families, kunnen signaleren en een aanvraag bij ons fonds doen. 

>> Lees meer over de samenwerking tussen DJI en het Jeugdfonds

>> Word ook intermediair

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.