Gezinnen

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam pagina

Amsterdam | 30 april 2020

Gezinnen

Dromen van voetbal

Joshua voetbalt bij FC Amsterdam, net als zijn oudere broer Michael. Tijdens de wedstrijden speelt hij rechtsachter in de verdediging, maar tijdens de trainingen vindt hij schieten op doel eigenlijk het leukst. Hoe het in de wedstrijden gaat? “Soms staan we in de eerste helft te dromen. De trainer kan best streng zijn en zegt daar dan wat van. In de tweede helft gaat het dan meestal beter.”

Mevrouw Adewale is trotse moeder van deze voetballertjes. Ze kwam 19 jaar geleden uit Nigeria naar Nederland en woont met haar drie kinderen in Zuidoost. Naast de jongens is er dochter Esther (6), zij volgt zwemlessen voor haar A-diploma. In het Bijlmerpark waar we elkaar ontmoeten en een balletje trappen, laat ze zien dat voetballen ook aan haar besteed is. Joshua moet alle trucs uit de kast halen om zijn snelle zusje van zich af te houden. De sportieve activiteiten van haar kinderen houden ook mevrouw Adewale zelf in beweging. Beide jongens trainen 2 of 3 keer in de week bij FC Amsterdam en hebben dan op zaterdag een uit- of thuiswedstrijd. Op maandag gaat Esther naar zwemles. Het brengen en halen is ware topsport, maar ze doet het graag. Tussendoor volgt ze wekelijks Nederlandse lessen en ontmoet ze andere moeders bij Single SuperMom, waar ze op de fiets naartoe gaat.

“Later wil ik voetballer worden, of politieman.”

Joshua samen met atleet Usain Bolt in de campagne #DirectPromise van partner Allianz Direct.

Naast het positieve fysieke aspect dat sport het gezin biedt, vervult het ook een belangrijke sociale rol. “Veel vrienden en familie uit de buurt voetballen ook. We ontmoeten elkaar tijdens trainingen en wedstrijden, de club is echt een ontmoetingsplek.” vertelt mevrouw Adewale. Ze is erg open over hun leven, waarbinnen het voetballen bij een club duidelijk veel betekent. “Voor Joshua en Michael is voetbal alles. Overdag, maar ook als ze naar bed gaan. Echt, ze dromen over voetbal”.

Lees meer over voetballen met hulp van het Jeugdfonds >>

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.