Clubs

14 oktober 2019

Clubs

Docent beweeglessen Trudy: ‘Elke week is een cadeautje’

Trudy Dijkstra is van huis uit kleuterleidster met een passie voor sport en beweging. Ze geeft nu nijntje Beweeglessen aan peuters en kleuters en draagt haar kennis over op nieuwe leerkrachten.

Intemediair Trudy DijkstraHet is heel belangrijk dat kinderen al jong kennismaken met sport en beweging, vindt Trudy Dijkstra. “Voor het zesde jaar pikken kinderen heel snel dingen op, vooral als het gaat om motoriek. Dat heeft als voordeel dat er allerlei verbindingen in de hersenen worden aangelegd. Een kind dat regelmatig beweegt, legt stevige verbindingen aan. Geen zandpaadjes maar vijfbaans asfaltwegen, zeg maar. Het kind profiteert daar een leven lang van. De hersenen worden actiever en flexibeler en dat heeft en positieve invloed op hoe ze zich sociaal bewegen, op het omgaan met emoties en het opdoen van kennis. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Ik merk dat iedere week.”

Het is een vak

Nog niet zo heel lang geleden waren gymlessen voor kleintjes iets wat de juf erbij deed. Vanwege de nieuwe inzichten, is het inmiddels een vak. Een vak dat Trudy met veel liefde en enthousiasme uitoefent. “Elke week is een cadeautje,” vertelt ze. “Ik heb inmiddels een heel andere kijk op het geven van beweeglessen aan peuters en kleuters, het is een vak waarbij je veel moet weten van de ontwikkeling van kinderen. Het is maatwerk want ieder kind is anders. Je moet dus goed kijken naar het kind. Gelukkig geven jonge kinderen zelf heel goed aan wat ze wel en wat ze niet aankunnen. Wat ook zo mooi is bij de kleintjes: ze accepteren elkaar volledig. Als een kind iets niet kan of durft, helpen ze elkaar.”

Geen geld, toch meedoen

Trudy wordt regelmatig geconfronteerd met gezinnen waar geen geld is voor sport of andere clubs. “Gelukkig zijn de meeste ouders daar heel open over. Dat bijvoorbeeld de nijntje Beweeglessen door het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaald worden, is dan heel behulpzaam. Kinderen krijgen de kans om mee te doen en dat is zo belangrijk. Ook de ouders pikken tips op uit de lessen en uit de nieuwsbrief voor ouders. Die tips gebruiken ze om spelletjes met hun kind te doen.

Behalve zelf lesgeven, geeft Trudy haar ervaring en kennis door aan nieuwe cursisten van de nijntje Beweeglessen. “Het is fijn dat ik mijn steentje bij kan dragen om de nieuwe inzichten rond bewegen voor jonge kinderen aan jonge leerkrachten over te dragen.” zegt ze.  “Peuters en kleuters beleven  zoveel plezier aan beweging en hebben er zoveel profijt van. Daardoor is de kans ook groter dat ze als volwassene een actief leven leiden.”

Lees meer

nijntje Beweegdiploma

Bewegen voor peuters en kleuters

Website nijntje Beweegdiploma

Word ook intermediair!

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.