Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 5 oktober 2020

Intermediairs
Lokaal Verhaal

Intermediair Stijn Brokx: “Ik zie vaak een last van het gezin afvallen door Jeugdfonds Sport & Cultuur.”

In de rubriek ‘Wie zijn onze intermediairs’ stellen wij de toppers van JFSC Gelderland voor, aan de hand van korte vragen. Dit keer Stijn Brokx.

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben 29 jaar oud en ongeveer 6,5 jaar in dienst bij Welzijn West Betuwe. In mijn dagelijks leven ben ik drie dagen per week op het voetbalveld te vinden. Naast dat ik zelf mijn kunsten mag vertonen op het veld, ben ik al 14 jaar trainer van diverse selectieteams. Tijdens de ‘coronastop’ heb ik Padel ontdekt, een fantastisch snel en tactisch spel in de racketsport. In mijn werkzame leven ben ik actief als coördinator van de buurtsportcoaches en cultuurcoaches bij Welzijn West Betuwe. Als projectleider houd ik me ook bezig met een jongerenproject binnen West Betuwe en ben ik Lokaal Aanspreekpunt voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Waarom ben je intermediair?

Vanuit mijn functie als buurtsportcoach zie ik veel kinderen van gezinnen in West Betuwe. Dus een signaleringsfunctie als intermediair/LAP van het Jeugdfonds kan daarin waardevol zijn. Daarnaast is één van de doelstellingen als buurtsportcoach om sporten mogelijk te maken voor iedereen in de gemeente West Betuwe. Hoe mooi is het dan om met een jeugdfonds-aanvraag kinderen te kunnen laten sporten bij lokale verenigingen?

Waarom is Jeugdfonds Sport & Cultuur zo belangrijk?

In mijn ogen verdienen alle kinderen de kans om mee te doen aan sport en cultuur in Nederland. Door een relatief simpele handeling maakt het Jeugdfonds dit mogelijk. Ik zie vaak een last van het gezin afvallen door de vergoeding die Jeugdfonds Sport & Cultuur kan bieden.

Waarom is sport en cultuur zo belangrijk voor kinderen?

Allereerst de gezondheidsfactor die sport en cultuur met zich meebrengt, want bewegen en actief zijn is gewoon gezond. Daarnaast vind ik vooral de sociale component enorm waardevol. Sportverenigingen en cultuuraanbieders zijn de voedingsbodem voor sociale contacten en het leren ontdekken van je omgeving.

Wat is jouw mooiste moment?

Ik heb eens een alleenstaande moeder geholpen met een aanvraag voor haar zoon. Zij zag door de bomen het bos niet meer en was erg opgelucht toen ik vertelde wat er allemaal mogelijk was door Jeugdfonds Sport & Cultuur. Nadat alles geregeld was ging haar zoon sporten bij een lokale vereniging. Ik kreeg nog een foto doorgestuurd van haar zoon in actie tijdens het sporten…het plezier straalde er vanaf!

Heb je tips voor andere intermediairs?

Zoek de samenwerking met zorgprofessionals die ook iets kunnen betekenen voor het gezin, wanneer je een ‘niet pluis’ gevoel hebt overgehouden aan een gesprek. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat we het gezin ook op andere vlakken hebben kunnen helpen, doordat we naar aanleiding van een Jeugdfondsaanvraag aan de bel hebben getrokken.

Wat is je wens voor de toekomst?

Ik hoop dat we in West Betuwe ook een mogelijkheid creëren om een volwassenfonds in het leven te roepen. Ik zie veel gevallen die vanaf hun 18e jaar moeten stoppen met de beoefening van sport en cultuur, omdat het Jeugdfonds geen bijdrage meer levert vanaf die leeftijd in West Betuwe.

Ook intermediair worden? Lees meer en meld je aan:

Word ook intermediair

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.