Expert

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland pagina

Zuid-Holland | 30 oktober 2020

cultuur@cruyffcourts
Expert

Jongerenwerker Roy van Schie: ‘Kijk naar wat een jongere wél kan’

Roy van Schie is jongerenwerker bij het Welzijnskwartier in Katwijk. Roy is ook Cruyff Foundation Coach en betrokken bij het project Cultuur@CruyffCourts in Katwijk. ‘Ik wil jongeren het gevoel geven dat ze ertoe doen’.

Roy van Schie - Jeugdfonds Sport & CultuurRoy is al ruim 10 jaar jongerenwerker. Wat motiveert hem? “Ik heb toen ik jong was, zelf ook kansen gekregen via jongerenwerk. Ik zag wat er op straat speelde, ben een beetje door schade en schande wijs geworden. Via het jongerenwerk maakte ik kennis met DJ’en. Dat heeft mijn leven veranderd en me gemotiveerd om me nu in te zetten voor andere jongeren. Weet je, 80% van de jongeren komt wel op z’n pootjes terecht. Ik wil samen met mijn collega’s die andere 20% ook aan boord te houden.”

Aandacht

Roy werkt in wijken in Katwijk die meer aandacht nodig hebben. “Juist daar is ons werk het meest nodig,” vindt Roy. “Ik merk dat er vaak gekeken wordt naar wat jongeren niet kunnen, ik kijk liever samen naar wat iemand wel kan. Ik probeer iedere jongere waar ik mee werk het gevoel te geven dat hij of zijn ertoe doet. Via ons DJ project leren ze niet alleen dat het tof is om te draaien maar leren ze ook in het middelpunt van de belangstelling te staan, te presenteren en om te gaan met afspraken en druk. Ze leren dat ze zélf verantwoordelijkheid moeten nemen. Als je op je handen blijft zitten, gebeurt er niets.”

Lol online, eenzaamheid offline

Wat heeft Roy in die 12 jaar dat hij jongerenwerker is, zien veranderen. “Daar hoef ik niet lang over na te denken,” zegt Roy. “De smartphone heeft het leven van jongeren enorm veranderd. Aan de ene kant is het een verrijking waar we niet meer zonder kunnen. Wat ik ook zie is dat veel jongeren online het ogenschijnlijk goed hebben. Ze hebben veel contacten en volgers. Maar als je dan doorvraagt, blijkt dat sommigen in het echte leven bijvoorbeeld eenzaam zijn en dat het ook steeds ingewikkelder wordt om offline vriendschappen op te bouwen. Dat vind ik zorgelijk. Daarom zijn het soort projecten als mijn DJ project en Cultuur@CruyffCourts zo waardevol. Jongeren ontmoeten elkaar daar live. Een andere zorg is de verslavingsproblematiek. Er zijn heel veel middelen vrij gemakkelijk beschikbaar. Jongeren die hun leven onvoldoende inhoud kunnen geven, zijn gemakkelijke slachtoffers. ”

Wat vindt Roy van Cultuur@CruyffCourts? “Mooi. Fantastisch dat jullie dat doen! Het is een goede aanvulling op het programma van het Welzijnskwartier. Ik hoop natuurlijk dat kinderen en jongeren vervolgens doorgaan naar reguliere lessen en wij contact met hen blijven houden.”

Contact houden

De lockdown tijdens de coronacrisis maakte contact met de jongeren lastiger. Als we elkaar spreken dreigt de tweede lockdown. Hoe gaat Roy daarmee om? “Het is lastig,” zegt Roy. “Je komt elkaar minder vaak live tegen. Wij hebben daarom ons activiteitenaanbod in het begin van de coronacrisis zoveel mogelijk gedigitaliseerd en via sociale media live open Q&A gesprekken georganiseerd om zo in contact te blijven en te houden met jongeren. Daarnaast hebben we gelukkig ook veel jongeren nog fysiek en individueel kunnen zien en spreken. Contact houden is het allerbelangrijkste.”

Lees meer

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.