Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport Amsterdam pagina

Amsterdam | 18 september 2020

Intermediairs

Nadia Cairo: ‘Ik ben een instrument voor iemand die het zelf niet kan’

Er zijn van die mensen die het verschil maken voor anderen. Nadia Cairo is maatschappelijk werker bij het Ouder Kind punt in de Amsterdamse Bijlmer. En intermediair voor ons fonds. In 2019 werd ze zelfs gekozen als Intermediair van het Jaar in Amsterdam. Jaarlijks kunnen honderden Amsterdamse kinderen dankzij Nadia sporten. Nadia maakt het verschil.  

Ouders en kinderen kunnen met hun grote en kleine vragen terecht bij OKA Amsterdam. “Ze kunnen met al hun zorgen bij ons terecht,” zegt Nadia. “Geldzorgen, vragen over opvoeding, huiselijk geweld, werkloosheid. Wij denken mee en proberen samen een oplossing te vinden. Vragen kunnen komen van ouders en kinderen maar ook vanuit school, jeugdzorg of de huisarts. Wij zijn een soort spin in het web. Als er schulden zijn, koppelen we het gezin aan de schuldhulpverlening. Is er geen geld voor een clubje, dan vraag ik bij jullie een bijdrage aan. Ik heb intensief contact met allerlei organisaties in de wijk.”  

Problemen komen nooit alleen

Licht brengen in moeilijke situaties. Daar gaat het Nadia en haar collegas om “Als we van een school horen dat een kind gedragsproblemen heeft, weten we eigenlijk al dat er thuis iets aan de hand is. Problemen komen nooit alleen. Ik praat met de ouders en probeer te achterhalen wat er speelt. Ik werk samen met verschillende disciplines samen om het gezin bij te staan. In de Bijlmer wonen veel mensen die illegaal in Nederland zijn. Veel ouders zitten in de illegaliteit. Moeders met kinderen die op een kamer in onderhuur zitten met nauwelijks geld om rond te komen. Enkele ouders die wel werk hadden, zijn die door corona kwijtgeraakt. Als je geen geld hebt en geen doel in je leven, veroorzaakt dat veel stress. En daardoor kan uit onmacht huiselijk geweld ontstaanEen groeiend probleem is het geweld van de gangs. 

Corona maakt alles erger

De coronacrisis heeft het voor veel gezinnen moeilijker gemaakt. Als je met je kinderen op een kamer woont en ze kunnen niet naar school, is dat erg zwaar. Nadia: “De scholen hebben er alles aan gedaan om het op te lossen. Er waren online lessen en voor de kinderen die niet online mee konden doen, was er plek op school. Scholen schakelden ons in als ze geen contact met de gezinnen konden krijgen of als kinderen niet kwamen opdagen. Wij zochten dan uit wat er aan de hand was.”  

Ik ben een instrument

“Het mooie van mijn werk is dat ik kan helpen. Ik ben een instrument voor iemand die het zelf niet kan. De problematiek wordt wel steeds complexer.” Nadia lacht. “Soms roep ik ‘ik kan geen probleem meer horen!’. Vechtscheidingen bijvoorbeeld, als ouders met modder gaan gooien. Dat vind ik heel erg. Je moet van goede huize komen om geen deelgenoot te worden en objectief te blijven. Misbruik is ook heel naar. Ik maak soms heel schokkende dingen mee. Het breekt mijn hart soms. Maar ik ga voor de kinderen. Doordat ik nu wat ouder ben en veel ervaring heb, kan ik het beter aan.”  

Kinderen moeten kunnen exploreren

Juist kinderen voor wie het huis zwaar is, is het nodig dat ze regelmatig even loskomen en zich uit kunnen leven. “Het eerste dat ik aan kinderen vraag is: doe je iets in je vrije tijd? En als dat niet zo is, help ik ze wél iets te gaan doen. Het is zo belangrijk voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen moeten kunnen exploreren, uitzoeken waar ze plezier in hebben en daarin opgaan. Op de sportclub of dansles doen ze allerlei skills op die ze thuis niet meekrijgen. Samenwerken, luisteren, ergens voor gaan. Ze zien dat er meer is, ontdekken mogelijkheden. Even loskomen van de thuissituatie helpt kinderen enorm.” 

Word ook intermediair!

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.