Ambassadeurs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg pagina

Limburg | 17 september 2021

Ambassadeurs

Mike Teunissen: ‘Een gevoel van vrijheid’

Wielrenner Mike Teunissen groeide op in Limburg, onze nationale fietsprovincie. Als klein ventje al was hij gek van wielrennen. Geen wonder als je de renners door de Limburgse heuvels ziet suizen, waaronder zijn vader. Vanaf een jaar of zes fietste hij met zijn vader mee. Niet lang daarna volgden de eerste koersen en werd zijn talent zichtbaar.

Mike Teunissen - ambassadeur Jeugdfonds Sport LimburgInmiddels is Mike topsporter. Hij eindigde hoog in vele nationale en internationale wedstrijden en maakt deel uit van topteam Team Jumbo-Visma. In 2019 won Mike de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk en werd daarmee de eerste Nederlandse geletruidrager sinds 1989.  Mike is ook ambassadeur van het Jeugdfonds Sport Limburg. “Ik ben heel blij met mijn topsportcarrière,” vertelt Mike. “Maar ik begon mezelf de vraag te stellen: wat kan ik voor iemand anders doen? Super dat ik mij steentje bij kan dragen aan dit mooie doel in de streek waar ik opgegroeid ben en fietsen zo populair is.”

Dan mocht ik weer naar de club…

Mike werd al jong lid van een wielerclub. “Ik keek de hele week uit naar de dinsdag en donderdagavond, dan mocht ik weer naar de club. Lekker buiten met leeftijdgenootjes. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt. Doorzetten, hard trainen en ervaren dat het mooie dingen oplevert, heeft me gevormd. Het was het echt waard om van kleins af aan ergens voor te gaan. Opstaan en een doel hebben, iets doen dat je leuk vindt, daar word je gelukkig van. Ik wil anderen graag hetzelfde gevoel geven dat ik heb als ik fiets.”

Dat gevoel is de wind door je haren, snel bochten nemen, zo hard fietsen als je kunt en winnen. “Een gevoel van vrijheid. Zo gaaf. Daarom wil ik kinderen op de fiets krijgen zodat zij dit ook kunnen ervaren. Gelukkig hadden mijn ouders de middelen. Ik reed mijn eerste wedstrijd toen ik acht was en vanaf mijn 10e zo’n beetje werd het allemaal groter. Het begon met dat gevoel van de wind in je haren maar al snel werd winnen belangrijk. Ik ben vrij fanatiek. Ook dat zat er al jong in. Er moest echt wel ieder weekend gewonnen worden. Ik besef echter heel goed dat er veel gezinnen zijn waar geen geld is voor een club.”

Plezier

“Het is heel fijn om succesvol te zijn en te winnen,” zegt Mike. “Je moet er veel over hebben om zover te komen en dat is soms pittig. Altijd op je eten letten, veel dingen laten, elke dag op de fiets ook al is het buiten tien graden en giet het. Maar ik merkte tijdens de coronaperiode, toen er geen wedstrijden waren, dat ik toch iedere dag met veel plezier op de fiets stapte. Je komt op plekken waar je nooit geweest bent, kunt je hoofd leegmaken. Misschien besef ik nu wel meer als voorheen hoe fijn het is om te kunnen fietsen. Dat motiveert me extra om aandacht te vragen voor kinderen die niet kunnen sporten omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Ik vind het zo belangrijk dat kinderen die kans krijgen. Het vormt je. Bovendien,” lacht hij. “Ik heb ooit een opvolger nodig!”

Wielrennen via het Jeugdfonds

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.