Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland pagina

Friesland | 28 november 2019

Intermediairs

Intermediair Menco: “Ik zie wat sport met kinderen doet”

Menco van der Weg is buurtsportcoach bij ‘Scoren voor Gezondheid’ in Heerenveen. Zijn ambitie? Zoveel mogelijk mensen, groot en klein, in beweging krijgen. Menco is ook intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur zodat ook kinderen uit gezinnen met weinig geld mee kunnen doen. “Ik vind dat iedere buurtsportcoach of vakleerkracht lichamelijke opvoeding intermediair moet zijn.” 

We ontmoeten elkaar in de gymzaal van een basisschool in Heerenveen waar Menco van der Weg gymles geeft en twee studenten begeleidt. “Sport heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld,” vertelt Menco. ”Ik heb altijd gevoetbald, speelde veel buiten. Bij ons in het dorp was het vanzelfsprekend dat je op voetballen ging. Sporten is leuk en ook nog gezond, ik beleef er veel plezier aan. Daarom ben ik blij dat ik er mijn werk van heb kunnen maken.”

Sporten is niet vanzelfsprekend

Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen sporten. Er kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen waarom kinderen niet meedoen. “Als ik op een basisschool aan de slag ga, inventariseer ik eerst welke kinderen sporten. Als ze niet sporten, zoek ik uit waarom niet. Het kan zijn dat kinderen niet zo goed weten wat ze willen, dan zorgen wij ervoor dat ze, bijvoorbeeld via een open dag, kennis kunnen maken met verschillende sporten. Bij sommige kinderen vermoed je dat er een financieel struikelblok is. Er zijn kinderen die dat gewoon vertellen, maar als dat vermoeden er is, vraag ik of de groepsleerkracht het gesprek met ouders aan wil gaan. Meestal komen we er dan vrij snel achter dat er geen geld is. Ik kan dan als intermediair de eerste lijnen uitzetten. Samen met de ouders kijken we welke sportvereniging bij het kind past en vraag ik of het kind een keer mee kan doen. Ik ken alle sportverenigingen dus dat is nooit een probleem. Als het kind enthousiast is, doe ik een aanvraag. 

De praktijk is soms weerbarstig

“Een aanvraag doen, gaat snel en gemakkelijk en zonder rompslomp. Toch ben ik er soms meer tijd mee kwijt omdat er in de gezinnen waar ik mee te maken heb, meestal meer aan de hand is. En soms gaat het mis bij de aanmelding bij de vereniging, bijvoorbeeld als ouders slecht Nederlands spreken. Dan zorg ik ervoor dat het alsnog lukt omdat ik heel graag wil dat zo’n kind gaat sporten. De praktijk is dus soms wat weerbarstig. 

Al mijn collega’s moeten intermediair zijn

Menco vindt het belangrijk dat ieder kind kan sporten. “Het is een van de belangrijkste dingen die ik voor een kind kan doen,” zegt hij. “Ik zie wat het met kinderen doet. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, je ziet het plezier eraf spatten, ze willen steeds vertellen dat ze gescoord hebben of naar de club zijn geweest. Neem Emily, die vorig jaar met ijshockey gestart is. Als ik haar naar ijshockey vraag, zie ik wat gebeuren in dat gezichtje. Dat is heel mooi. Laatst was ze speler van de week en mocht ze de vlag dragen bij een echte wedstrijd. Als je de foto’s ziet, krijg je kippenvel. Als dit niet met de vader besproken was, was dit nooit gebeurd. We geven ook voorlichting aan alle sportverenigingen om ze er bewust van te maken dat ze gezinnen kunnen helpen. Als een kind ineens niet meer komt opdagen, kunnen ze ons bellen en gaan wij er achteraan. 

Ivind dat iedere buurtsportcoach of vakleerkracht lichamelijke opvoeding intermediair moet zijn. Samen kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen.”

Word nu intermediair!Vader Klaas zorgt alleen voor zijn twee dochters. De jongste, Emily (10), zit op ijshockey, de oudste danst. Hij ziet dat de kinderen opbloeien dankzij hun clubs. (Foto: DSPhotography)

Lees ook het verhaal van Emily

Emily IJshockey Jeugdfonds Sport & Cultuur


Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.