Sport

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam pagina

Amsterdam | 14 april 2021

ambassadeur
Sport

Màxim van Schijndel: ‘Ik vind het belangrijk dat ieder kind kan sporten.’

Freerunner Màxim van Schijndel is ambassadeur van het Jeugdfonds Sport Amsterdam, “Ik was vroeger altijd een druk kind. Ik zat zelf op voetbal, maar daarbuiten was ik ook altijd aan het bewegen. Ik klom overal op en sprong van dingen af. Sport was belangrijk voor me om mijn energie in kwijt te kunnen.”

Hoe mijn sportcarrière begon 

De passie voor mijn sport is op de basisschool ontstaan. Een aantal van mijn vrienden deed aan freerunning en hierdoor maakten wij in de pauzes bijvoorbeeld flips in de zandbak. Dit ging mij verrassend snel goed af en dat geeft wel een boost. Ik vond het steeds leuker worden en ik heb uiteindelijk de voetbaltrainingen ingewisseld voor free run trainingen. Op mijn tiende ben ik begonnen met officieel te ‘freerunnen als sport’. 

Vorig jaar heb ik aan de IFKF meegedaan, het Nederlands Freerun Kampioenschap. Dit was de eerste keer dat ik echt mijn skills heb laten zien aan een publiek. Hiervoor geef je je als individu op, maar wij gaan altijd met ons hele (trainings-) team hiernaartoe. Er zijn twee verschillende onderdelen bij dit toernooi: speed en style. Speed gaat om de snelheid en Style gaat om combinaties van verschillende bewegingen. Zelf doe ik style, want hier kan ik meer mijn creativiteit in kwijt. In de jury zitten de beste free runners van de wereld. 

Mijn ultieme doel is meedoen aan Red Bull Arts Off Motion

Waar wil ik over vijf jaar staan 

Voor nu wil ik eerst mijn opleiding afmaken om vervolgens over vijf jaar mijn eigen fysiotherapiepraktijk op te zetten. Wat betreft mijn sport doelen zou ik aan nog meer toernooien willen meedoen en wil ik meer groeien op het gebied van freerunnen. Mijn ultieme doel is meedoen aan Red Bull Arts Off Motion. De grootste race in het freerunning in de wereld. Ik train nu ongeveer 4 tot 5 keer in de week. Om op het niveau te komen dat nodig is om mee te kunnen doen aan deze Red Bull race, moet ik denk ik nog zo’n 2 á 3 jaar trainen. Goed doel om voor ogen te houden.

Ambassadeur

Sporten helpt kinderen om zich te ontwikkelen op verschillende vlakken: fysiek, mentaal en ook op sociaal vlak. Ik hoop dat ik in mijn rol als ambassadeur van het Jeugdfonds Sport Amsterdam kinderen kan inspireren om veel te bewegen. Freerunning is als sport nu nog redelijk onbekend, ik zou het dus ook heel leuk vinden om deze sport wat bekender te maken bij kinderen. 

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.