Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen pagina

Groningen | 6 december 2019

Clubs
Lokaal Verhaal

Lucas Winkel: ‘Op de vloer voelt het kind zich zeker en sterk’

Lucas Winkel geeft breakdancelessen en is cultuurcoach in Groningen. Hij is betrokken bij The Floor is Yours waar kinderen de kans krijgen kennis te maken met breakdancelessen en met het community gevoel van de breakdancescene. ‘Je kunt laten zien wie je bent.’

Lucas Winkel - The Floor is Yours - Jeugdfonds Sport & CultuurLucas groeide op in Delfzijl en begon met breaken toen hij een jaar of twaalf was. “Er waren in die tijd geen lessen in Delfzijl, en er was ook nog geen YouTube.” vertelt Lucas. “Ik maakte kennis met breakdance bij ons op het basketbalplein waar een groep oudere jongens trainden. Ik vond het meteen heel gaaf. Mijn ouders konden de lessen en het heen en weer reizen naar Groningen niet betalen dus ik kon niet op les. Een Jeugdfonds Sport & Cultuur was er ook nog niet. Toen ik ging studeren in Groningen, heb ik me aangesloten bij een dansgroep. We trainden overal waar we maar konden, in gymzalen of op straat.” 

Each one, teach one

Inmiddels is Lucas dertiger maar dans is nog steeds belangrijk. “Het is mijn leven,” zegt hij. “Een plek waar ik vrij ben, mezelf kan zijn, kan laten zien wie ik ben. Beweging was als kind al mijn manier waarmee ik me kon uiten. Maar het gaat niet alleen om dans. Het communitygevoel in de breakdancewereld is een essentieel onderdeel, ‘each oneteach one’ is de slogan in hiphopwereld en betekent dat je je vaardigheden en passie deelt. Daarom vind ik het zo tof om danscoach te zijn.”  

Dans doet heel veel

Lucas geeft breakdancelessen aan kinderen en jongeren, onder andere aan Jaydian. “Dans doet zoveel met ze. Jaydian is een vrij verlegen jongetje maar op de vloer voelt hij zich zeker en sterk. Ik moedig ze aan hun eigen verhaal te vertellen, hun eigen pad te volgen. Het mooie van breakdance is ook dat het zo inclusief is, nu een modewoord, maar breakdance was dat vanaf het begin. Kijk naar een danser als Redo, hij heeft fysieke beperkingen maar is een hele sterke danser.” 

Meer kinderen bereiken

Ik krijg in de lessen ook met armoede te maken. Met kinderen die slecht eten en geen flesje water bij zich hebben. En dat zijn dan nog de kinderen van wie de ouders die de weg naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur gevonden hebben. Ik probeer ze te laten zien dat je van niets iets kunt maken. Maar het liefste wil ik veel meer kinderen bereiken. Er zijn nog veel ouders die het fonds niet kennen, of die het niet weten hoe ze hun kind lessen buiten de wijk kunnen laten doen. Daarom is The Floor is Yours zo goed. Dat was dichtbij huis en laagdrempelig. Dan is de stap naar reguliere lessen wél gemakkelijk te maken.” 

Lees ook het Verhaal van Jaydian

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.