Ambassadeurs

31 juli 2019

Ambassadeurs

Redo: ‘No excuses, no limits’

Redouan Ait Chitt, beter bekend als Redo, is een professioneel breakdancer, motivational speaker en presentator van het tv-programma Project Dans op NPO1. Hij geeft workshops, treedt op in (theater)shows en doet mee met battles wereldwijd. Ook voerde hij zijn persoonlijke battle. Een extra motivatie om ambassadeur van het Jeugdfonds te zijn. Redo’s credo: no excuses, no limits. 


Waarom vindt Redo het belangrijk ambassadeur te zijn? “Ik vind het zo belangrijk dat kinderen meedoen,” zegt Redo. “Kinderen willen erbij horen. Het valt op als je niet mee kunt doen. Niet net als de anderen naar de voetbal – of dansschool kan. Dan word je een buitenstaander. Ik weet wat het is om je een buitenstaander te voelen, omdat ik zelf veel hindernissen heb moeten overwinnen.” 
 

Erbij horen 

Redo is geboren met een te korte rechterarm zonder ellebooggewricht en heeft in totaal vijf vingers aan twee handen, hij mist zijn rechterheup, zijn rechterbeen is korter en hij loopt met behulp van een prothese. Dat heeft hem niet verhinderd professioneel danser te worden. “Sporten was voor mij heel belangrijk. In plaats van te focussen op wat ik niet kon, leerde ik vaardigheden waar ik wél iets mee kon. Van voetbal tot vechtsport, ik heb me nooit laten beperken door mijn fysieke uitdagingen. Op de club hoorde ik er gewoon net als iedereen bij.” 

Creativiteit doorbreekt grenzen 

Toen hij 14 jaar oud was, maakte Redo kennis met de wereld van breakdance.  Een openbaring. “De hiphopcultuur is heel open,” vertelt hij. “Ik werd niet raar aangekeken, kon helemaal mezelf zijn, ik werd gewaardeerd om wie ik was. Natuurlijk moest ik achterstanden wegwerken. De eerste lessen waren hel. De basisbewegingen die iedereen deed, kon ik niet uitvoeren. Het kwartje viel toen een docent tegen me zei ‘pak de dingen die jij kunt doen en geef er je eigen draai aan’. Hij gooide me in het diepe. Ik werd gedwongen creatief te denken. En creativiteit doorbreekt grenzen. Juist door anders te zijn werd dit mijn kracht. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen.  

Fysiek en sociaal sterker  

Redo werkt als professioneel danser over de hele wereld, inspireert mensen met zijn ervaringen en visie en presenteert het tv-programma Project Dans: “Ik heb kansen gekregen en daarom ben ik nu wie ik ben. Dat gun ik ieder kind. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren kansen krijgen, daarom staat het dichtbij me. Kunnen dansen, sporten, muziek maken…het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van een kind. Ik vind het zo belangrijk dat niemand, om wat voor reden dan ook, wordt buitengesloten. Kinderen moeten zoveel mogelijk kunnen ontdekken, daar moet je ongeacht de situatie thuis, nooit op bezuinigen.” 

Foto: James Park Photography

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.