Ambassadeurs

31 juli 2019

Ambassadeurs

Redo: ‘No excuses, no limits’

Redouan Ait Chitt, beter bekend als Redo, is een professioneel breakdancer. Hij geeft cursussen, treedt op in shows en doet mee met battles wereldwijd. Ook voerde hij zijn persoonlijke battle. Een extra motivatie om ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur te zijn. Redo’s credo: no excuses, no limits.

Breakdancer Redo ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur

Redo is ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Waarom vindt hij dat belangrijk? “Ik wil kinderen en jongeren motiveren,” zegt Redo. “Ik heb zelf veel hindernissen moeten overwinnen.” Hij is geboren met een te korte rechterarm zonder ellebooggewricht en heeft in totaal vijf vingers aan twee handen, hij mist zijn rechterheup, zijn rechterbeen is korter en hij loopt met behulp van een prothese. Dat heeft hem niet verhinderd professioneel danser te worden. “Sporten was voor mij heel belangrijk. Een goede afleiding voor het feit dat ik vaak raar aangekeken en uitgelachen werd. Omdat in plaats van te focussen op wat ik niet kon, leerde ik vaardigheden waar ik wel iets mee kon. Van voetbal tot vechtsport, ik heb me nooit laten hinderen door mijn beperkingen.”

Beperking werd kracht

Toen hij 14 jaar oud was, maakte Redo kennis met de breakdancewereld. Een openbaring. “De cultuur in de breakdance wereld is heel open,” vertelt hij. “Ik werd niet raar aangekeken, kon helemaal mezelf zijn, ik werd gewaardeerd om wie ik was. Natuurlijk moest ik achterstanden wegwerken. De eerste lessen waren hel. De basisbewegingen die iedereen deed, kon ik niet uitvoeren. Het kwartje viel toen een docent tegen me zei ‘pak de dingen die jij kunt doen en geef er je eigen draai aan’. Hij gooide me in het diepe. Ik werd gedwongen creatief te denken. En creativiteit doorbreekt grenzen. Mijn beperking werd een kracht. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen. Ik ben nu wie ik kan zijn.”

Fysiek en sociaal sterker

Redo is nu professioneel danser: “Ik heb kansen gekregen en daarom ben ik nu wie ik ben. Dat gun ik ieder kind. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren kansen krijgen, daarom staat het dichtbij me. Kunnen dansen, sporten, muziek maken…het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van een kind. Ik vind dat zo belangrijk. Het heeft me zoveel gebracht. Ik heb mezelf leren kennen en ben fysiek en sociaal sterker. Kinderen moeten zoveel mogelijk kunnen ontdekken, daar moet je nooit op bezuinigen, ongeacht de situatie thuis.”

Volg Redo

Website: iamredo.com
Instagram: @iamredo

Accepteer de marketing cookies om deze video te bekijken.

I Am Redo from Roderik Patijn on Vimeo.

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2022 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2022 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2022.