Gezinnen

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Breda pagina

Breda | 29 mei 2024

Gezinnen

Liedewij: ‘Deelname aan cultuur en sport is onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling’

Deelname aan Sport en Cultuur zorgt ervoor dat jouw kind volwaardiger in de maatschappij kan staan. Daarbij gaat het niet alleen om nu maar óók om later. Je geeft aan je kind mee: Dit kun jij! Jij kan zelf creëren!

Liedewij is moeder van twee meiden van 11 en 14 jaar oud. Het maken van muziek vindt ze erg belangrijk voor haar kinderen. Het draagt bij aan hun culturele ontwikkeling. Ze ontwikkelen vaardigheden waar ze nu en ook later veel aan zullen hebben. Het maken van muziek zorgt voor herkenning en erkenning. Je ontdekt als kind wat je kan, krijgt zelfvertrouwen waardoor je jouw talent ook aan anderen toont. Eerst speel je thuis en op les en later bijvoorbeeld op de piano op het station en in de aula van je school. Het zorgt voor het gevoel van ‘Ik kan dit!”.

Betekenis van Sport en Cultuur

Sport zit meer in het gedachten goed. Dat is gezond, leuk en toegankelijk. Bewegen is belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Het speelt in op erbij horen, in een team functioneren, sociale ontwikkeling, aansluiten bij andere (leeftijds)groepen. Cultuur is lastiger in dat sociale gedachtengoed te vatten, ervaart Liedewij. Cultuur en muziekles ziet zij meer als de ontwikkeling van je wereldbeeld. Als je als kind bekend raakt met verschillende culturele stromingen, van muziek en dans tot ambachten, dan krijgen kinderen een breder referentie kader van de wereld.

Liedewij heeft zich, een aantal jaren geleden, laten omscholen en bewust gekozen voor een eigen bedrijf waar ze doet wat helemaal bij haar past samen met vrijwilligerswerk in en rond Breda. Belangrijk voor haar is dat er een goed evenwicht met de zorg voor haar gezin is én het eigen bedrijf van haar man. Door al deze goede voornemens moeten ze wél zuinig omgaan met uitgaven. Als je genoegen kunt nemen met minder, ervaar je wat er écht belangrijk is voor je kinderen. Daarbij vindt zij het fijn dat er verschillende mogelijkheden zijn in Breda, om de ontwikkeling van haar kinderen te ondersteunen.

Met de BredaPas heeft zij zelf de aanvragen via de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Breda ingediend voor de muziekles van haar kinderen. De kinderen volgen nu, met behulp van het fonds, al 6 jaar les bij de Nieuwe Veste. Daarnaast spelen ze ook veel muziek thuis, waarbij Liedewij haar kinderen helpt en met hen meespeelt. De piano konden zij gratis ophalen, nu staat er een écht instrument in de kamer en dat is geweldig. Dit maakt het even tussendoor bespelen en onthaasten van de mentale belasting van school, nóg toegankelijker. Naast culturele lessen bewegen de kinderen ook. Ze fietsen samen en hebben sporten zoals dansen en schaatsen gedaan. Nu de kinderen ouder worden zijn ze zich meer bewust van hun conditie en willen ze hier actief mee aan de slag.

Advies aan aanbieders

Haar advies aan aanbieders is om ouders meer te betrekken bij de ontwikkeling van hun kind. Maak de hulpvraag klein en praktisch. Vraag bijvoorbeeld per school waar hun doelgroep ligt en welke insteek zij verwachten die het beste aansluit om ouders en kinderen te enthousiasmeren voor Kunst en Cultuur. Leer ouders goed kennen en kom er achter wat hun belastbaarheid is. Is er structureel vrijwilligershulp nodig, dan wil een ouder het misschien wel organiseren tegen een kleine vergoeding. Daarnaast vindt ze het belangrijk om kinderen van jongs af aan te betrekken, zoals een artistieke inkijk in de hobby’s van de kinderen uit je klas of club.

Advies aan ouders

Aan ouders wil ze graag meegeven om Sport en Cultuur als onderdeel van de maatschappelijke ontwikkeling van hun kind te zien. Het zorgt ervoor dat een kind volwaardiger in de maatschappij kan staan. Dit zorgt in de toekomst voor meer betrokken mensen. Dat je voor jezelf iets hebt waar je goed in bent of waar je jezelf ik kwijt kan geeft vertrouwen. Het geeft het gevoel dat je er toe doet! Je wilt dit voor je kind. Dat beetje extra tijd voor het invullen van een aanvraag geeft nieuwe kansen, die je anders misschien niet had gehad of niet wist dat het kon. Het is geweldig dat dit in Breda zo goed geregeld is!

Er zijn genoeg ouders met beperkte financiële middelen die vaak onderschat worden. Ze zijn juist vaak heel creatief en innovatief om het allemaal weer voor elkaar te krijgen. De oplossing ligt in het uit de slachtofferrol te stappen en jezelf sterk te maken. Waar sta jij in jouw gezin voor? Dit voorbeeld zien jouw kinderen. Wees trots op wat jij mogelijk kan maken. Zo kun je met één aanvraag bij Jeugdfonds Sport & Cultuur een schooljaar lang plezier hebben voor het hele gezin. En het jaar erop weer. Door met Kunst en Cultuur bezig te zijn leer je te creëren. Dit is wat Liedewij graag mee wil geven via dit interview.

Weetjes over Liedewij

Hoe oud ben je? 46 jaar.
Wat is je favoriete sport? Fietsen door de stad en oriëntaalse dans.
Wat is je favoriete lied? Ik houd van muziek gemaakt door Sing en song writers.
Waar ben je het meest trots op? Op mijn kinderen.
Wat zou je doen als je een miljoen in de loterij wint?
Ik zou het geld zeker niet in een keer uitgegeven of uitgeven aan materiële dingen. Ik zou er de studie van mijn kinderen mee betalen en investeren in het opgroeien van mijn kinderen.
Wat gun je kinderen in Breda?
Een fijne tijd om op terug te kijken.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Breda

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.