ambassadeur

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht pagina

Utrecht | 26 augustus 2020

ambassadeur

Ambassadeur Jermain Bridgewater: ‘Jongeren zijn de toekomst, ze moeten gehoord worden’

Jermain Bridgewater (36 jaar) is artiest en werkt al met jongeren al vanaf zijn 17e.“Ik doe verschillende dingen. Ik maak muziek en geef rapworkshops op scholen in Utrecht. Daarnaast geef ik ook coaching op middelbare scholen aan jongeren in de eindexamenklassen. “Ik werk heel graag met jongeren. Mijn doel is om een echte connectie op te bouwen, zodat jongeren hun verhaal kwijt kunnen en zich écht gehoord voelen.”

Ambassadeur Jermain Bridgewater

De taal spreken

Op zijn 17e begon Jermain begon met het geven van rapworkshopsgeven bij het UCK in Utrecht. “Ik ben er in gerold via mijn toenmalige manager”, vertelt Jermain. Zijn kracht ligt in het verbinden met de jongeren. “De connectie is het belangrijkste. Hoe goed je skills ook zijn, als je geen connectie kunt maken met de jongeren, dan zal je niet tot ze doordringen. Mijn geheim? Luisteren. Mét ze praten i.p.v. tegen ze. Daarnaast verdiep ik me echt in hun wereld en spreek hun taal. Jongeren van nu zijn heel gevoelig en heel goed op de hoogte van wat er in de wereld gebeurd. Vaak hebben ze heel goede ideeën, maar voelen ze zich niet gehoord.”

Hoe het begon

Jermain is op Aruba geboren maar is naar Nederland verhuisd toen hij 2 jaar oud was. Vanaf zijn vierde jaar woont hij al in Utrecht. Zijn schooltijd begon goed. De basisschool ging hem gemakkelijk af. Maar in het derde jaar van de HAVO gingen de cijfers omlaag. Hij ging meer op straat hangen, kattenkwaad uithalen en uiteindelijk ging hij van school af. Toen hij full-time bij Kentucky Fried Chicken werkte besefte hij zich dat dit niet het leven was wat hij voor ogen had. Hij las geen boeken meer en zijn wereld bestond uit kip bakken en op straat hangen. “I didn’t like myself that way”, zegt Jermain en hij besloot dat het roer om moest.

Terug naar de schoolbanken

Zo ging Jermain op zijn 20e weer terug de schoolbanken in. Hij deed eerst een opleiding in Marketing – Communicatie en 2 jaar later studeerde hij af aan de Nederlandse Pop Academie. Vanaf dat moment was Jermain zelfstandig ondernemer in de muziekindustrie en gaf hij allerlei workshops en trad op met zijn muziek.

Inspiratiebronnen

“Ik heb de meest geweldige moeder die je kunt wensen”, lacht Jermain. Ze heeft me altijd gesteund. Ook toen ik stopte op school destijds. Maar ze heeft me wel altijd op het hart gedrukt: Je moet jezelf wel onderhouden, je moet werken voor je geld. De passie voor muziek heb ik ook deels van huis uit meegekregen. Mijn moeder danste salsa en altijd stond er wel (salsa)muziek op in huis of stond MTV aan. “Maar mijn grootste inspiratiebron is wel mijn oudste broer. Hij was altijd met muziek bezig, maakte beats en schreef allerlei teksten, dat vond ik geweldig.”

Welke rol speelt muziek in je leven?

“Muziek is mijn identiteit en loopt als een rode draad door mijn leven, in alles wat ik doe”, vertelt Jermain. Optreden is geweldig om te doen, maar het allerfijnste vind ik het om muziek te maken. Ik luister zelf naar allerlei soorten muziek voor inspiratie, maar 80% is toch wel rap. “Ik houd van het ritme”.

Wat is je droom?

“Mijn ultieme droom is om de wereld over te reizen met mijn muziek. Om overal waar ik kom masterclasses te geven en me te verbinden met jongeren. Muziek is maar een voertuig. Ik vind het belangrijkste dat iemand in zichzelf gaat geloven. Zo is 2Pac is mijn grote voorbeeld. Hij liet mij in mezelf geloven. Ja het leven heeft zijn struggles, maar als je je inzet kun je deze overwinnen. Ik vond dat zo’n eye-opener. Dat heeft mij in die tijd echt geholpen. “Geloof in jezelf”, dat is mijn belangrijkste boodschap aan jongeren”, aldus Jermain.

Waarom ambassadeur voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur ?

“Omdat ik zo wat terug kan doen voor jongeren. Het is zo belangrijk om jongeren in zichzelf te laten geloven. Of het nu door sport of cultuur is, dat maakt niet uit. Het initiatief van het Jeugdfonds Sport & Cultuur om zo kinderen te helpen zichzelf te ontwikkelen, daar sta ik 100% achter en wil ik me graag voor inzetten.”

Wat is je levensmotto?

“Vertrouw en geloof in jezelf. Je eigen gevoel volgen is daarbij heel belangrijk. Alles zit al in jou. We leren te weinig om naar dit gevoel te luisteren. Vaak wordt je eigen gevoel overschaduwd door de meningen van de buitenwereld. Ik geloof echt dat als we kinderen en jongeren zouden leren om naar hun eigen gevoel te leren luisteren, de wereld er mooier uit gaat zien”.

Ga naar Elk Kind Kan!

Ga naar de Meet & Greet

Volg Jermain Bridgewater

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.