Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 23 maart 2023

Intermediairs

Intermediair Saskia Nout: “Door sport en cultuur leer je nieuwe dingen”

Intermediairs zijn onmisbaar om te zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen aan sport en cultuur. Regelmatig laten we een van de toppers van Jeugdfonds Gelderland aan het woord aan de hand van korte vragen. Dit keer Saskia Nout.

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben kinderwerker voor de Arnhemse welzijnsorganisatie Rijnstad. Dat betekent dat ik kinderen ondersteun in hun sociale, emotionele en financiële ontwikkeling. Dat doen we door een uitgebreid pakket van activiteiten te organiseren, gericht op allerlei facetten van de vrije tijd. Zo kunnen kinderen bij ons koken, huiswerk maken, sporten, knutselen, een weerbaarheidstraining doen, en nog veel meer. Al onze activiteiten zijn gratis zodat we zo inclusief mogelijk zijn en ieder kind kan deelnemen.

Waarom ben je intermediair?

Ik vind het belangrijk dat iedereen, zonder drempel, mee kan doen. Ik zie dat een steeds groter wordende groep ouders minder te besteden heeft. Ik hoor van ouders dat ze kijken waar te bezuinigen, vaak gaan dan ‘clubjes’ er als eerste af. Binnen het kinderwerk zien we juist een toename van deelnemers, omdat onze activiteiten gratis zijn. Ouders geven expliciet aan naar onze activiteiten te gaan omdat die gratis zijn en andere activiteiten te stoppen. Maar hoe waardevol onze activiteiten ook zijn, ik zie ook graag dat kinderen lid kunnen worden van een sportvereniging of muziekclub. Daar leren kinderen weer hele andere dingen, waardoor kinderen zich nog veel sterker ontwikkelen.

Hoe ziet jouw werk als intermediair eruit?

Via onder andere social media, nieuwbrieven in de scholen en posters maak ik bekend dat ik intermediair ben. Ouders kunnen mij zo makkelijk benaderen met vragen. Vaak word ik ook benaderd door het Jeugdfonds zelf die mij vraagt contact op te nemen met een bepaald gezin en zo de procedure voor de aanvraag in werking te zetten. Ik neem contact op en stel vragen die nodig zijn de aanvraag te doen en vul dat online in en stuur het op. Vervolgens wacht ik op de uitkomst en neem dan met die uitkomst ook contact op met de ouders. Soms wordt een aanvraag afgewezen; samen kijken we dan altijd verder hoe het gezin toch geholpen kan worden.

Waarom is sport en cultuur zo belangrijk voor kinderen?

Leren doe je niet alleen op school, maar eigenlijk je leven lang. Sport is zoveel meer dan winnen of verliezen; je leert er zelfrespect te krijgen, vertrouwen, samenwerken, enzovoort. Door culturele activiteiten ontwikkelen en ontdekken kinderen juist weer hun creatieve talenten.

Wat is jouw mooiste moment?

Een aantal jaar geleden kwam de moeder van een jonge tiener bij me. Deze tiener wilde graag op een teamsport, maar daar waren thuis geen financiële middelen voor ondanks dat beide ouders werkten. Doordat moeder werkte hadden ze ook geen recht op de stadspas die ook voordeeltjes geeft. Dankzij het Jeugdfonds kon zij toch deze sport beoefenen en tot de dag van vandaag doet zij dat nog steeds. Haar leefstijl is onder andere daardoor ook enorm verbeterd.

Heb je nog tips voor andere intermediairs?

Zorg vooral voor je bekendheid; dat niet alleen ouders je weten te vinden, maar ook het netwerk van het kind en gezin.

Wat is jouw wens voor de toekomst?

Eigenlijk dat we niet meer nodig zijn en sport en cultuur voor iedereen laagdrempelig toegankelijk zijn!

 

Heb je een vraag aan Saskia? Mail naar: s.nout@rijnstad.nl

Word ook intermediair! >>

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.