Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland pagina

Noord-Holland | 6 mei 2020

Intermediairs

‘Even loskomen van de thuissituatie is zo belangrijk’

Nasséra Achahboun is inmiddels al 11 jaar jongerenwerker, waarvan 5 jaar bij Videt in Uithoorn. En sinds het begin van Jeugdfonds Sport & Cultuur al intermediair. “Het leuke aan mijn werk? Geen dag is hetzelfde. Ik ben veel in de wijk en weet wat er speelt in gezinnen. Ik heb veel contacten bij gemeenten, scholen en verenigingen en daardoor kunnen we goed signaleren waar er behoefte aan is. Sport en Cultuur verbindt en dat is zo belangrijk voor kinderen én ouders.”

Intermediair NasseraSchakel tussen 2 culturen

Nasséra weet hoe het is om tussen 2 culturen te zitten. Toen ze op haar 8e vanuit Marokko naar Nederland verhuisde heeft ze zelf van alles moeten uitvinden. “In mijn tijd bestond het Jeugdfonds Sport & Cultuur nog niet helaas. Met Sinterklaas een wortel in je schoen? Mijn moeder werd boos, dat doe je toch niet, die hebben we nodig voor de couscous.”

Waarom ben je intermediair geworden?

Deels vanuit mijn eigen ervaring. “Ik spreek de taal, spreek de kinderen, maar ook de ouders. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen verhaal. De vertrouwensband die ik opbouw met kinderen is heel bijzonder.” Opgroeien in een veilige omgeving is niet altijd vanzelfsprekend. Hoe fijn is het dan om een kind toch een veilige plek te kunnen bieden. Veel gezinnen leven in armoede maar blijven onder de radar. “Hoe meer mensen er intermediair worden, hoe meer we kunnen signaleren en hoe sneller we de gezinnen kunnen helpen”, aldus Nasséra.

Waarom is het Jeugdfonds Sport & Cultuur zo belangrijk?

“Ik heb een groot netwerk in Uithoorn en krijg ook veel aanvragen voor Jeugdfonds Sport & Cultuur.” Sportactiviteiten geven kinderen de gelegenheid tot sociale contacten. Een plek waar ze met leeftijdsgenoten kunnen optrekken en even los kunnen komen van hun thuissituatie. Zonder het Jeugdfonds Sport & Cultuur zouden ook veel kinderen bijvoorbeeld geen muziek- of zwemlessen krijgen. Ook de ouders zien wat het met hun kind doet. Vaak zorgt dit ook voor een betere band tussen ouders en kinderen.

Wat is je mooiste moment?

Elke keer als je écht iets voor een kind kan betekenen. Mooi voorbeeld is van een jongetje met overgewicht die ze inschreef voor kickboksen via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “In het begin was hij totaal niet gemotiveerd. Maar hij zette toch door en ik heb hem zien opbloeien tot een stralend kind.” Nu is hij een voorbeeld voor veel andere kinderen. “Het maakt mij ontzettend trots dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren.”

Word ook intermediair

 

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.