intermedair

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 4 april 2023

intermedair

Intermediair Karien Knoester: “Mooi om gezinnen te helpen iets mogelijk te maken wat onmogelijk lijkt”

Intermediairs zijn onmisbaar om te zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen aan sport en cultuur. Regelmatig laten we een van de toppers van Jeugdfonds Gelderland aan het woord aan de hand van korte vragen. Dit keer Karien Knoester.

Vertel eens wat over jezelf en je werk als intermediair?

Ik ben werkzaam als kinderwerker bij Stichting Rijnstad in de Arnhemse wijk Malburgen. Het kinderwerk ondersteunt kinderen in hun ontwikkeling. Dit doen wij grotendeels met een aanbod van verschillende activiteiten, o.a. gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling, taalontwikkeling en gezonde leefstijl. Daarnaast hebben wij een belangrijke signalerende functie en ondersteunen wij ouders in de opvoeding van hun kinderen. Als intermediair help ik ouders voor wie het financieel moeilijk of niet mogelijk is om hun kinderen te laten meedoen aan culturele activiteiten of sportactiviteiten. Soms worden ouders naar mij doorverwezen en soms komen ouders zelf met een vraag. Ook wijs ik ouders zelf op de mogelijkheden om gebruik te maken van het Jeugdfonds. Na een gesprek met ouders doe ik de aanvraag en koppel de uitkomst terug met ouders.

Waarom ben je intermediair?

Ik vind het belangrijk dat sport en cultuur voor iedereen toegankelijk is. Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn, wat je wel en niet leuk vindt en waar je talenten liggen. Binnen het kinderwerk is er veel ruimte voor kinderen om kennis te maken met verschillende activiteiten op het gebied van sport en cultuur. Ik vind het ook belangrijk dat er mogelijkheden voor kinderen om daarna verder door te gaan met iets wat echt bij ze past. Dan mogen financiën geen drempel zijn.

Waarom is sport en cultuur zo belangrijk voor kinderen?

Deelname aan sport en cultuur is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Naast dat ze vaardigheden ontwikkelen op het gebied van een bepaalde sport of cultuurvorm, is het sociale aspect ook belangrijk. Het opdoen van nieuwe contacten, vrienden maken, omgaan met leeftijdsgenoten en alles wat daarbij komt kijken. 

Wat is jouw mooiste moment?

Ik vind het vooral mooi om gezinnen te helpen iets mogelijk te maken wat onmogelijk lijkt. Zo was ik laatst bij een gezin met drie kinderen, waarvan twee in aanmerking kwamen voor een bijdrage vanuit het Jeugdfonds en ik samen met moeder heb gekeken naar andere mogelijkheden in de wijk voor het derde kind. Zo konden alle drie de kinderen toch meedoen aan de activiteiten die zij graag wilden. 

Heb je tips voor andere intermediairs?

Zorg er voor dat mensen je weten te vinden als intermediair en dat je zelf een breed netwerk hebt en weet welke verschillende mogelijkheden er zijn. Op deze manier kun je gezinnen zo goed mogelijk helpen en waar nodig nog wijzen op andere mogelijkheden. 

Wat is je wens voor de toekomst?

Dat ieder kind de mogelijkheid krijgt om deel te nemen aan sport- en culturele activiteiten.

Heb je een vraag aan Karien? Mail naar: k.knoester@rijnstad.nl

 

Word ook intermediair! >>

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.