Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 11 mei 2023

Lokaal Verhaal

Intermediair Anno Waterlander: “Zorg dat je zichtbaar wordt”

Intermediairs zijn onmisbaar om te zorgen dat alle kinderen kunnen meedoen aan sport en cultuur. Regelmatig laten we een van de toppers van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland aan het woord aan de hand van korte vragen. Dit keer Anno Waterlander.

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben verenigingsadviseur bij het Zutphens sportbedrijf. Mijn doel is om verenigingen te ondersteunen en te adviseren op diverse vlakken waaronder ledenwerving en (financiële) mogelijkheden voor nieuwe en bestaande leden. Daarnaast zet ik me al jaren in als vrijwilliger van Unicef. Ik ben van mening dat ieder kind ter wereld recht heeft op een gezonde leefomgeving, onderwijs, welzijn en sport.

Waarom ben je intermediair?

Ik ben intermediair omdat ik graag kinderen aan het sporten wil helpen, en juist ook de kinderen die financieel geen mogelijkheden hebben. Ik ben geen voorstander van een inkomenscheck en vind het belangrijk dat intermediairs op basis van hun inschatting aanvragen kunnen doen.

Waarom is het Jeugdfonds belangrijk?

Omdat alle kinderen in Nederland het recht hebben om mee te doen aan sport en culturele activiteiten. Jeugdfonds Sport & Cultuur zet zich in om dit financieel ook voor iedereen mogelijk te maken. Natuurlijk zijn er ook veel andere regelingen, maar daar zijn de drempels om aan te vragen vaak hoger en voor veel mensen te moeilijk.

Waarom is sport en cultuur zo belangrijk voor kinderen?

Het leven van een kind draait voornamelijk om mee doen en mee kunnen doen. Kinderen groeien door dingen samen te doen en dit moeten we blijven stimuleren. Aansluiten bij bijvoorbeeld een sportvereniging kan een grote stap zijn in de ontwikkeling van een kind. De vereniging biedt naast beweegmogelijkheden ook veel sociale aspecten die belangrijk zijn. Samenwerken, leren voor elkaar en voor jezelf op te komen en vooral samen plezier hebben! 

Wat is jouw mooiste moment?

Mijn mooiste moment moet nog komen. Vanuit het sportbedrijf hebben we ons als doel gesteld om in 2023 zeker 75 kinderen via Jeugdfonds Sport & Cultuur aan het sporten te krijgen. Er is de laatste jaren te weinig aandacht besteed aan het Jeugdfonds in Zutphen en dat willen we dolgraag veranderen.

Heb je tips voor andere intermediairs?

Zorg dat je zichtbaar wordt en blijft en maak zoveel mogelijk duidelijk dat het geen schande is als ouders gebruik maken van het Jeugdfonds. Armoede is verschrikkelijk maar hoeft geen belemmering te worden voor kinderen om te gaan sporten. 

Wat is je wens voor de toekomst?

Dat alle ouders in Nederland bekend zijn met Jeugdfonds Sport & Cultuur zodat geen enkel kind meer weg hoeft te blijven van een sportvereniging of culturele instelling omdat er geen financiële middelen zijn. Daarnaast hoop ik dat veel kinderen er weer voor gaan kiezen om lid te worden van een vereniging. Het is gezond en zo goed voor je ontwikkeling.

Heb je een vraag aan Anno? Mail naar: a.waterlander@zsabv.nl

 

Word ook intermediair! >>

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.