Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam pagina

Amsterdam | 5 februari 2024

Intermediairs

Geworteld in de haarvaten van Nieuw-West

Eveline Ypma is een echte duizendpoot: ze is muziekaanbieder, cultuurcoach, artiest, producer, geluidskunstenaar, vakdocent op school en intermediair. “Als kind woonde ik in Osdorp en had het geluk dat ik van mijn ouders een muziekinstrument kreeg en lessen mocht volgen, ik was de enige in mijn klas”. Na haar afstuderen in basgitaar aan het conservatorium wilde ze wonen en werken in Geuzenveld-Slotermeer. Eveline: “Ik ken de wijk goed en wilde hier iets betekenen door via muziek verbinding te maken tussen de verschillende culturen. Ik probeer dat te doen in mijn werk als cultuurcoach, gitaar- en muziekdocent en als intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam”.

Communiceren via muziek

De verbindende kracht van muziek merkt Eveline vooral als ze optreedt met de Saz, een snaarinstrument uit het zwarte zeegebied. “Ik vind het een prachtig instrument en heb het leren bespelen. Als ik met de Saz optreed in buurthuizen hier in Nieuw-West is er bij de eerste klanken meteen contact met het publiek”.

Unieke samenwerking

Van haar droom om een eigen muziekschool te starten, maakte Eveline vier jaar geleden werkelijkheid. “Ik benaderde basisscholen in Geuzenveld-Slotermeer met de vraag of er belangstelling was voor instrumentlessen en zo kwam ik in contact met Annemieke Kling, cultuurcoördinator van de Burgemeester van de Vlughtschool”, vertelt Eveline. “De gitaar- en keyboardlessen worden op school gegeven. De leerlingen hoeven dus niet te reizen voor de les en kunnen muziekles volgen in een vertrouwde omgeving”.

Kinderen bereiken

Naast de lessen op de eigen muziekschool, is Eveline muziekdocent op de Goeman Borgesiusschool in Geuzenveld: “Ik vind het heerlijk om te zien hoe kinderen gegrepen kunnen worden door muziek. Sommigen willen daarna dan ook op les om een instrument te leren spelen maar dat zijn er helaas nog weinig”. Ze hoopt als cultuurcoach daarin meer te kunnen betekenen voor de wijk.

“Muzieklessen op alle scholen, in een veilige omgeving en veel cultuuraanbieders in de wijk dat is mijn grote wens”

Vanuit Aslan Muziekcentrum is Eveline cultuurcoach en werkt ze samen met de cultuurcoördinator. Eveline legt uit dat er in deze buurt steeds meer en meer culturele initiatieven zijn door scholen, de bibliotheek, buurthuizen, muziek en theatercentra, maar dat de schakel af en toe mist: “Er wordt veel georganiseerd maar soms weten we het niet van elkaar. Daar zou ik graag de verbinding in willen zijn”.

           “Kinderen op laten bloeien dat is waarom ik het doe, dat geeft mij energie.”

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.