Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen pagina

Groningen | 4 november 2021

Intermediairs

Frank Schut: ‘Jongeren willen erbij horen, hetzelfde zijn’

Frank Schut is docent LO en tevens VMBO-decaan op het RSG Ter Apel. Een VO-school voor vmbo-basis tot en met het vwo in de gemeente Westerwolde. Zo’n 900 leerlingen komen dagelijks vanuit de hele regio naar Ter Apel toe. Als intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur zorgt hij ervoor dat alle kinderen en jongeren van het RSG Ter Apel mee kunnen doen.   

Intermediair

Enkele jaren geleden werd Frank Schut, samen met collega vakdocent Marlies Wever, door de gemeentelijke sportconsulent gevraagd om intermediair voor het Jeugdfonds te worden. Lang hoefde hij daar niet over na te denken. “Mee kunnen doen is zo belangrijk voor jongeren. Op deze leeftijd willen ze erbij horen. Hetzelfde zijn en hetzelfde doen als hun vrienden. Als intermediair kunnen we ze daar bij helpen wanneer er thuis geldzorgen zijn.”

Armoede

Echt volledig zicht op de omvang van de doelgroep op school heeft hij niet. “Je vermoedt soms wel dat er thuis weinig te besteden is, maar niemand loopt er natuurlijk mee te koop.” Soms polst hij zelf een leerling, een andere keer wordt hij door ouders benaderd waarna het balletje gaat rollen. “Het is mooi dat je op deze manier vrij eenvoudig en snel ouders en kinderen kunt helpen”, vertelt Frank. “Het mooie van het Jeugdfonds Sport & Cultuur is dat niemand in het team weet dat een kind gebruik maakt van het Jeugdfonds. Op de club en in het team is iedereen hetzelfde en kunnen ze zichzelf zijn. Soms zijn teamgenoten ook klasgenoten, maar vaak maken ze er ook weer nieuwe vrienden.

Meedoen en erbij horen

Zelf voetbalt hij in een team met vrienden en geniet van mountainbiken, hardlopen en wielrennen in de mooie bosrijke omgeving. Als sportdocent weet je hoe belangrijk sporten en bewegen is: “Het is een uitlaatklep. Je hoort ergens bij. Door een teamsport leren jongeren omgaan met verschillen, worden socialer en leren ze zich aan de (sport)regels te houden. Allemaal zaken waar je de rest van je leven van profiteert. Dat gun je toch elke jongere?”

Ben jij docent, decaan, schoolmaatschappelijk werker of ondersteuningscoördinator?
Word ook intermediair! Lees er alles over op onze infopagina voor 
intermediairs >>

Word ook intermediair

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.