Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen pagina

Groningen | 24 januari 2022

Intermediairs

Ellin Pelgrim: ‘Structureel naar een club toe gaan zorgt ervoor dat je wereld groter wordt!’

Als combinatiefunctionaris voor Veendam Beweegt is Ellin Pelgrim, samen met haar team, verantwoordelijk voor sportstimulering en verenigingsondersteuning in de gemeente Veendam. Zich inzetten als intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur om alle kinderen mee te laten doen is voor Ellin en haar collega’s daar een duidelijk onderdeel van. 

Gemeenschappelijke taak

Jaren geleden zag Ellin het Jeugdfonds Sport & Cultuur langs komen en vond direct dat ze ook intermediair moest worden. Hier lag een mooie taak voor haar om nog meer kinderen mee te laten doen en is er vervolgens ook direct mee aan de slag gegaan. Samen met haar collega’s Sven Oost en Kevin de Haan zijn ze namens Veendam Beweegt intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Omdat Ellin meer beleidsmatig werkzaam is en de collega’s met name in het veld actief met sportstimulering en verenigingsondersteuning, bestrijken ze samen het hele veld van scholen en sportverenigingen. “We zien het als een gemeenschappelijke taak van ons team, waarbij we elkaar versterken en een groter bereik hebben. Met z’n drieën zie en hoor je toch meer” vertelt Ellin enthousiast.

Actief contact houden is onze kracht

“Sportparticipatie is voor ons enorm belangrijk. Iedereen moet mee kunnen doen, ook als hiervoor thuis te weinig financiële middelen zijn.” Dat vinden ze ook echt een taak voor Veendam Beweegt. Door zichzelf duidelijker als intermediair te profileren, hun zichtbaarheid te vergroten en een stuk mond-tot-mond reclame is het aantal inwoners die hun benaderen enorm gegroeid. Daarnaast hebben ze een goed contact met de welzijnsorganisatie. “Onze kracht is denk ik ook dat we mensen opzoeken. Veel ouders, bijvoorbeeld anderstaligen, vinden het prettig om persoonlijk af te spreken. Wat verder goed werkt is om actief contact te blijven houden: Is alles duidelijk? Gaat het meedoen goed? Kunnen we nog ergens bij helpen? Is er weer een herhaalaanvraag nodig? Uiteraard zijn ouders zelf verantwoordelijk, maar we merken dat dit goed werkt in deze omgeving.”

Sport én cultuur

“Niet iedereen vindt sport leuk. Wij hebben dan ook veelvuldig contact met de gemeentelijke cultuurcoach. Samen met de cultuurcoach, die trouwens ook intermediair is, hebben we bijvoorbeeld onlangs sport- en cultuurtasjes gemaakt voor de kinderen van de Voedselbank. Met uiteraard een flyer van het Jeugdfonds erbij. Een positieve manier om zo’n 60 gezinnen heel direct te informeren over de mogelijkheden”, vertelt ze verder. Als kind deed Ellin aan gymnastiek en muziek. Ze merkte zelf dan ook aan den lijve dat hoe vaardiger je in bewegen bent, hoe leuker je het ook gaat vinden. Iets wat ze in haar werk ook echt terug ziet. Uiteindelijk is sport haar grootste passie en is ze gaan volleyballen. Tijdens het training geven merkte ze dat ergens bij horen, zelfvertrouwen opbouwen en structureel naar een club toe gaan ervoor zorgt dat je wereld groter wordt. Sport én cultuur biedt dat!

Eigen zichtbaarheid vergroten

“Wij komen veel op scholen voor activiteiten en zorgen er dan ook voor dat er flyers van het Jeugdfonds liggen. Onlangs zijn we gestart met een enquête onder leerlingen op scholen om beter in beeld te krijgen hoeveel kinderen al sporten, waarom wel of niet en wat hun wensen op dat gebied zijn. Tevens hebben we ook een vlag van het Jeugdfonds welke we gebruiken bij onze eigen activiteiten waarmee we nog beter zichtbaar maken dat je bij ons terecht kunt voor vragen of het doen van een aanvraag. Verder spelen we als sportteam met het idee om een soort sportspreekuur te starten. Naast inwoners infomeren over het aanbod en sportkeuzes zou het tegelijkertijd informeren over het Jeugdfonds hier uitstekend bij passen.”

Het is zo geregeld

“Nadat we ouders gesproken hebben is een aanvraag doen zo geregeld. Als sportcoach hebben we goede contacten met de sportverenigingen. Adviseren over mogelijk geschikte sportactiviteiten of ondersteunen bij bijvoorbeeld het uitzoeken van de hoogte van contributies is zo gedaan. We kunnen vervolgens overal inloggen op het online aanvraagsysteem van het Jeugdfonds waarna het invoeren van de aanvraag en afhandeling ervan snel en makkelijk gaat. Binnen twee weken is alles geregeld. Het werkt heel motiverend om positieve reacties te krijgen. Gezinnen zijn vaak heel dankbaar en het geeft ons veel voldoening. Terwijl we het eigenlijk gewoon onderdeel van ons werk vinden. Onze taak ligt bij sportstimulering, waar het intermediair zijn voor het Jeugdfonds logischerwijs ook onderdeel van is. We willen dan ook dat álle kinderen mee kunnen doen. Als sporters zijn we natuurlijk ‘prestatiegericht’, dus zetten we ons als team in om dit jaar nog weer meer kinderen te bereiken en mee te laten doen.”

Ben jij een combinatiefunctionaris, sport- of cultuurcoach? Word ook intermediair! Lees er alles over op onze infopagina voor buurtsportcoaches >>>

Word ook intermediair

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.