Ambassadeurs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Breda pagina

Breda | 29 mei 2024

Ambassadeurs

Björn Koreman: ‘Sporten is meedoen, vrienden maken en je ontwikkelen!’

Björn Koreman is professioneel hardloper. Hij wil graag kinderen inspireren, motiveren en laten zien dat er met de juiste instelling heel veel mogelijk is! In zijn jeugd zat Björn 15 jaar lang op handbal. Sporten was in zijn jeugd erg belangrijk, vooral voor de vriendschappen die hij bij de handbal opbouwde. Zijn vrienden en handbal waren onlosmakelijk met elkaar verbonden, zowel tijdens als na het sporten. Als hij terug denkt aan zijn jeugd, dan denkt hij vooral terug aan de mensen met wie hij sportte en het plezier. Op zijn 21ste is hij gestart met hardlopen. Een sportieve uitdaging die er toe heeft geleid dat hij nu professioneel hardloper is. Hiermee wil hij kinderen inspireren: je kunt op iedere leeftijd beginnen met een sport. Hardlopen geeft hem een gevoel van vrijheid. Je maakt er je hoofd mee leeg, omdat je lekker bezig bent met je sport. De ontspanning, het maken van vrienden en het delen van je passie met anderen, dat gunt hij ieder kind!

Sociale vaardigheden

Het ontwikkelen van (sociale) vaardigheden door te sporten, zeker als je dit in teamverband doet, helpt kinderen heel erg in hun verdere ontwikkeling en maatschappelijke of sportcarrière. Bij topsport ziet hij kinderen die vanaf hun 12de zo geïsoleerd zijn, omdat ze bepaalde sociale vaardigheden missen. De motivatie van Björn voor zijn sport is heel duidelijk: Ik wil nooit verliezen. Een echte winnaarsmentaliteit. Soms was dat ook lastig vroeger, want als je in een team speelt doe je het samen. Als een ander niet goed speelde, kon hij daar erg van balen. Daar heeft hij veel van geleerd.

Bewustwording

Björn vindt het belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd minder achter een beeldscherm zitten maar juist meer gaan sporten en bewegen. Dat ze naar buiten gaan in plaatst van op social media. Aan de andere kant realiseert hij zich ook dat hij social media nodig heeft om kinderen te bereiken. Via Tiktok probeert hij kinderen te enthousiasmeren en in beweging te krijgen. Om kinderen te laten sporten zijn de ouders erg belangrijk. Ouders moeten meer betrokken worden en zijn, zij moeten zich bewust zijn van de noodzaak en het belang van sporten voor het lichaam, de gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Om deze bewustwording bij jongeren te creëren geeft Björn zelf lezingen op middelbare scholen.

De deelname aan de sport moet erg laagdrempelig zijn. Doordat het Jeugdfonds Sport & Cultuur de contributie en attributen betaald, is een belangrijke drempel al weggenomen. Zo kan ieder kind meedoen! Door als ouder hier gebruik van te maken, help je je kind nu en op latere leeftijd.

Ieder kind moet kunnen sporten, mee kunnen doen, vrienden kunnen maken en zich kunnen ontwikkelen!

Sport hoort erbij!

Als laatste wil hij meegeven hoe leidend sport in je leven kan zijn. Sport blijft een rol spelen. Het wordt een soort identiteit. Voor alle mensen om hem heen, is sport een rode draad in het leven wat altijd terug komt. Omdat hij iedereen mooie dingen en doelen brengt. Voor ieder persoonlijk: record, je (weer) kind voelen, gezondheid. Sport hoort er bij!
Ieder kind moet kunnen sporten, mee kunnen doen, vrienden kunnen maken en zich kunnen ontwikkelen!

 

Weetjes over Björn

Hoe oud ben je? 33 jaar.
Wat is je favoriete sport? Hardlopen. Ik vind alle sporten leuk om te kijken zoals darten, handbal en tennis.
Wat is je favoriete lied? Ik ga voor Callifornication van de Red Hot Chilli Pepers, omdat ik vroeger met mijn handbalteam naar een concert van hen ben geweest en dit lied sindsdien altijd terugkomt.
Waar ben je het meest trots op? Het winnen van de Marathon in Wenen met een tijd van 2:11.07. Hiermee behaalde ik het Olympische limiet en ik won de Marathon!
Wat zou je doen als je een miljoen in de loterij wint? Leuke dingen doen met mijn familie zoals op vakantie gaan. Samen mooie herinneringen maken.
Wat gun je kinderen in Breda? Dat sport toegankelijk is voor iedereen.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Breda

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.