nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem pagina

Haarlem | 13 december 2018

Samen met de 4 grote cultuurinstellingen kinderen kennis laten maken met cultuur

Kinderen uit Haarlemse en Zandvoortse gezinnen met een minimuminkomen komen in aanmerking om via het Jeugdfonds Sport & Cultuur kunst- en cultuurlessen te volgen. Op het hoogtepunt van het Haarlemse culturele najaar ‘Haarlem viert cultuur’ helpen de vier grote cultuurinstellingen Teylers Museum, Frans Hals Museum, Toneelschuur/Filmschuur en Stadsschouwburg/Philharmonie Haarlem tegelijkertijd mee om meer van Haarlemse kinderen met kunst en cultuur kennis te laten maken.

Teylers Museum en Frans Hals Museum hebben bijzondere tentoonstellingen en Toneelschuur/Filmschuur en Stadsschouwburg/Philharmonie Haarlem vieren hun 100- en 50-jarige jubilea. Deze feestelijkheden zijn een extra aanleiding voor de vier grote cultuurinstellingen om samen 400 kaarten beschikbaar te stellen voor workshops en toneelvoorstellingen voor Haarlemse kinderen uit de doelgroep van het Jeugdfonds. Kinderen kunnen onder andere naar de kerstvoorstelling van ‘Scrooge, geen Christmas Carol’ in de Stadsschouwburg, een keuze maken uit alle jeugdvoorstellingen in de Toneelschuur, een workshop rond Leonardo Da Vinci volgen of leren schilderen als Frans Hals. De meeste vrijkaarten zijn inmiddels verdeeld, maar voor passende groepen zijn er nog plaatsen voor Toneelschuur-voorstellingen of workshops ‘Schilderen als Frans Hals’  beschikbaar.

Het Jeugdfonds heeft het initiatief tot de actie genomen om te stimuleren dat ook kinderen uit de Jeugdfonds doelgroep kunnen mee doen en kansen krijgen om zich via cultuurlessen te ontwikkelen. Waar veel kinderen al via het Jeugdfonds in aanraking zijn gekomen met sport, blijft cultuur soms achter. Want niet alle kinderen uit de doelgroep weten dat dansen, saxofoon spelen, DJ’en, rappen of toneelspelen ook voor hen bereikbaar zijn. Cultuurlessen zijn immers duurder dan sportlessen. Maar je kunt je via beide ontwikkelen en niet ieder kind geniet van sport zoals het blij wordt van bijvoorbeeld muziek.

Kinderen die opgroeien in minima-gezinnen, een oorlog zijn ontvlucht of niet meer thuis wonen omdat hun ouders niet voor hen kunnen zorgen, hebben het moeilijker dan een gemiddeld kind. Ze kunnen niet meedoen, terwijl dat zelfvertrouwen, vriendjes en een gelukkiger gevoel kan opleveren. Dat komt hen en uiteindelijk de hele maatschappij ten goede.

Het Jeugdfonds draagt € 450,- per kind per jaar bij aan kunst- en cultuurlessen voor kinderen in de leeftijd 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een Haarlem of Zandvoort Pas of met een inkomen rond € 1600,- voor een tweeoudergezin en € 1200,- voor een eenoudergezin.

Informatie over aanvragen via een intermediair vindt u hier
Veel gestelde vragen van ouders vindt u hierLees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Haarlem

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.