nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland pagina

Friesland | 22 maart 2021

Elk Kind Kan!

We verwachten dat de coronacrisis leidt tot een toename van het aantal kinderen in de klas in Friesland dat opgroeit in armoede. Die verwachting baseren we onder meer op berekeningen* van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat voorspelt dat het aantal mensen in armoede in Nederland na de coronacrisis met 28% toeneemt. We starten vandaag met de actie ‘Elk Kind Kan!’ om leerkrachten, gymdocenten en andere medewerkers in het basisonderwijs bewust te maken van de hulp die wij kunnen bieden. We willen duidelijk maken dat alle kinderen mee kunnen doen met sport en cultuur, ook als er thuis geen geld is.

Het belang van samen voetballen, turnen, dansen of muziek maken voor kinderen is het afgelopen jaar tijdens de coronacrisis extra duidelijk geworden. Uit recente cijfers** van NOC*NSF blijkt dat 67% van de kinderen minder sport en beweegt sinds de invoering van de tweede lockdown. Ouders verliezen hun baan of bedrijf en veel zzp’ers zitten zonder opdrachten. Vaak kunnen zij sport of cultuur voor hun kinderen niet meer betalen. Terwijl buitensporten en zwemles voor kinderen, ook in deze coronatijd, belangrijk en mogelijk zijn!

Corona verandert veel

Door corona is er veel anders dan normaal. Het aantal gezinnen met financiële problemen groeit. Ook kinderen voelen die druk en spanning. Juist nu zou een uitlaatklep – naar het voetbalveld bijvoorbeeld – fijn zijn. Daar kunnen ze hun emoties kwijt en vinden ze afleiding. Gelukkig kan buitensporten en zwemles wél en hopelijk start de rest van de sportieve en culturele activiteiten binnen ook weer snel.

Maar niet in elk gezin is daar geld voor. Dan kunnen wij helpen en de contributie of het lesgeld betalen. En daarmee maken we echt verschil. Kinderen zijn vrolijker, rustiger en kunnen zich beter concentreren. En hun zelfvertrouwen groeit!

Zichtbare armoede

Monique Maks, directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur: “Leraren, gymdocenten en intern begeleiders kunnen een enorm verschil maken in het dagelijks leven van kwetsbare kinderen. Armoede signaleren is lastig, weten we uit ervaring, want niet aan alle kinderen zie je dat ze opgroeien in armoede. Maar het is zo belangrijk om alert te zijn. Zeker nu de scholen de deuren weer geopend hebben. Kinderen die thuis te maken hebben met stress door financiële zorgen, hebben extra baat bij sport en cultuur als uitlaatklep. Het biedt zowel rust als afleiding. Kinderen blijven bovendien in beweging, ook heel belangrijk voor hun fysieke ontwikkeling. En vergeet vooral ook niet de sociale voordelen. Dat alles heeft weer positieve effecten op het zelfvertrouwen en eigenwaarde van kinderen en daarmee uiteindelijk ook op hun ontwikkeling in de klas.”

Kleine moeite, groot verschil

Met ‘Elk Kind Kan!’ doen we een beroep op medewerkers in het basisonderwijsAls betrokken professional kunnen zij intermediair voor ons worden en een aanvraag indienen voor een gezin dat het financieel moeilijk heeft. Wij betalen dan de contributie of het lesgeld voor de sportclub, dans – of muziekles.

Directeur Monique MaksHoewel het op dit moment ook voor het onderwijs geen makkelijke tijd is, doen we een dringend appel op medewerkers in het basisonderwijs om zich bij ons aan te melden en aanvragen voor kinderen te doen. Dat maken we zo makkelijk mogelijk voor ze. We hopen hen te bewegen extra alert te zijn op armoede in de klas. Daarnaast ondersteunen we ze met tips, informatie en ervaringsverhalen van collega’s. Met een aanvraag kunnen zij hét verschil maken in het leven van een kind, nu en in de toekomst.

Ga naar ‘Elk Kind Kan’

*berekeningen Sociaal Cultureel Planbureau
**cijfers NOC*NSFLees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.