Clubs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland pagina

Noord-Holland | 5 september 2022

Clubs

V.V. De Wherevogels: ‘Bij ons is echt iedereen welkom’

“Natuurlijk is presteren belangrijk, maar veel belangrijker vinden wij het sociale gevoel, de gezelligheid. Iedereen kan komen voetballen. Of je nu 3 bent of 80. En of je nu goed kunt voetballen of nog nooit gevoetbald hebt; je bent bij ons even welkom en belangrijk.” De bestuursleden van de Purmerendse voetbalclub de Wherevogels doen het anders dan veel andere clubs. Peter en Paulien geloven in inclusie. “We willen niemand uitsluiten.”

V.V. De Wherevogels: ‘Bij ons is echt iedereen welkom’Een voetbalclub in het Noord-Hollandse Purmerend. Ruim 600 leden en bijna 200 actieve vrijwilligers. Tot zover geen nieuws. Maar de Wherevogels staan toch wat anders in de wedstrijd dan veel andere verenigingen. Peter: “Wij hebben twee belangrijke pijlers waar de club op draait. Plezier en respect is het uitgangspunt en inclusiviteit is het tweede aspect. Iedereen moet kunnen voetballen. En dat bedoelen we letterlijk.” Paulien vult aan: “Wij willen bewust geen mensen buiten de club houden. We zeggen welkom tegen iedereen en behandelen iedereen krijgt bij ons de aandacht. Dat gaat ver. Zo hebben alle teams dezelfde faciliteiten en mogelijkheden. Allemaal onbetaalde gemotiveerde trainers, jeugdspelers tot 19 jaar hebben allemaal dezelfde outfit en clubspullen. We verhuren de clubkleding aan alle jeugdleden. Iedereen krijgt dezelfde ondersteuning. Dat betekent ook dat onze eerste teams geen voorkeursbehandeling krijgen. Geen specifieke sponsors of extraatjes. Echt iedereen is hier belangrijk.”

Talent en plezier

“Dat is soms een lastige boodschap om te communiceren”, vertelt Paulien. “Kinderen zijn het bij andere clubs anders gewend. Daar gaat vaak veel aandacht naar getalenteerde kinderen en de prestatie. Natuurlijk willen wij ook graag dat onze teams winnen en presteren, maar niet ten koste van het plezier van het voetballen. Vanuit die lol en ontspanning het veld op gaan; dat vinden wij belangrijk. Zeker in deze prestatiegerichte maatschappij. Deze strategie en keuze vraagt soms wat uitleg aan nieuwe jeugdleden en hun ouders. Er bestaat prestatie- en recreatievoetbal. Er zijn mensen die denken dat wij niets geven om talent of winnen, maar dat is niet waar. We vinden andere dingen, namelijk plezier en respect voor iedereen ook belangrijk. Sommige kinderen zijn bang dat ze niet op niveau kunnen voetballen bij onze club, maar gelukkig blijkt in de praktijk dat het anders ligt.”

Ook mensen met een beperking kunnen terecht bij de Wherevogels. Peter: “Natuurlijk! Die komen in een programma en team dat we de Special Forces noemen. En dat loopt allemaal door elkaar heen. Uiteraard vraagt dat het een en ander van de organisatie, maar omdat we met z’n allen de inclusiviteits gedachte omarmen, spannen we ons daar extra voor in.”

Een groot sociaal hart

Peter is al twintig jaar betrokken bij de club. “En nog steeds met heel veel plezier! Het is een fantastische vereniging met een groot sociaal hart. Waar mensen naar elkaar omkijken en zich betrokken voelen bij elkaar. Waar kinderen samen opgroeien en zo een vangnet hebben. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar moeten we als bestuur, samen met alle actieve vrijwilligers, soms hard aan trekken. Waar we bijvoorbeeld tegenaan lopen is dat het soms lastig is ouders bij het voetballen van hun kind te betrekken. Dat gaat niet vanzelf.

We nodigen hen persoonlijk uit, geven voorlichting over het clubleven en spreken ze aan, maar dan nog is het af en toe lastig. Het besef dat er gefloten, gecoacht, gewassen of gereden moet worden naar uitwedstrijden dringt niet bij alle ouders door. Niet iedereen is vroeger zelf opgegroeid met een club en kent die beleving van huis uit. Het idee dat het ook verplichtingen met zich meebrengt, is soms nieuw. Het vertellen van deze boodschap kost veel tijd en energie. Maar is wel een belangrijke. Juist omdat we open willen staan voor iedereen.”

Contact en ontspanning

Paulien: “Via de gemeente, het sociaal werk en Vluchtelingenwerk kreeg de club ook veel nieuwe leden. We hebben een behoorlijk aantal anderstaligen en mensen die vanuit een oorlogssituatie gevlucht zijn naar Nederland, die bij ons voetballen. Dat geeft uitdagingen, maar het is ook zo mooi om te zien wat voetbal kan brengen. Contact, ontspanning en gezelligheid. Het is een sociaal gebeuren dat, juist voor deze groep, essentieel is. We betrokken er een tolk bij en stopten veel energie in de communicatie. Zo proberen we een plek te creëren voor iedereen. ”

Peter vertelt dat er ook een groep kinderen lid is, die via het Jeugdfonds kan sporten. “Dat is voor ons vanzelfsprekend. Iedereen is welkom. We hebben bijvoorbeeld ook de prijzen in de kantine nederig laag gehouden, zodat iedereen in het weekeinde een zakje snoep kan kopen of iets kan drinken. We willen dat niemand zich buitengesloten voelt of niet mee kan doen. Ook ouders die zelf geen lid zijn kunnen bij ons op zaterdag een balletje trappen. Vets Just For Fun is het uurtje dat iedereen een potje kan komen spelen. Zonder verdere verplichtingen. Dat vinden veel mensen prettig. En daar ontstaan ook nieuwe contacten en vriendschappen.”

Voor Paulien is sporten veel meer dan alleen bewegen. “Het is vooral ook gezellig; een sociaal gebeuren. Je maakt er vrienden, je leert winnen en verliezen, je leert wat het betekent om deel te zijn van een team. Daar komen verantwoordelijkheden bij kijken, je moet je afspraken nakomen, elkaar helpen en vertrouwen. Ook sterker worden, fysiek en mentaal, is een aspect. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen en groeien als mens. Dus in mijn ogen is het enorm belangrijk dat je dit als kind al ervaart en leert. Op een ontspannen en leuke manier. ”

Ga er naast staan

De club heeft ook duidelijk een buurtfunctie. Mensen voelen zich hier thuis en komen regelmatig even langswippen. Ook als mensen zelf niet actief voetballen, voelen ze zich welkom. Peter vertelt: “We beginnen al met peutervoetbal. Dat zijn kinderen van 2 jaar met een bal. Schitterend. En we eindigen met Walking Football. Dat zijn de ouderen bij wie rennen niet meer echt vanzelf gaat. En alles daartussenin. Echt voor iedereen is hier een plek. Met respect en openheid elkaar benaderen en behandelen, dat vinden we hier normaal. Begeleiders krijgen ook aangeleerd; ga er niet boven staan, maar ernaast. Op het veld zijn we allemaal gelijk.” Paulien: “De jongste jeugdteams reiken wekelijks aan een voetballer de trofee uit: Speler van de week. Zo staat iedereen een keer in het zonnetje. Die beker gaat mee naar school en wordt getoond aan oma en opa. Het zijn kleine dingen maar iedereen wordt zo gezien.”

Op de website staat ook een duidelijke link naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Peter: “We willen dat ouders weten dat die mogelijkheid er is. Dat er ondersteuning en hulp geboden kan worden. We denken altijd mee over een oplossing. We innen bijvoorbeeld ook zelf de contributie, laten dat niet via een extern bedrijf lopen, dat vinden we te koud. Zo houden we contact met onze leden. De lijnen zijn kort en zo kunnen we ook makkelijker afspraken maken. Zodat iedereen, echt iedereen die onze waarden en uitgangspunten ook een warm hart toedraagt, hier welkom is. En dus gewoon lekker kan voetballen. Want dat is het leukste wat er is!”

Meer over voetbal via het Jeugdfonds

Website V.V. De Wherevogels

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.