Gemeenten

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 20 januari 2022

Gemeenten

Wethouder Gea Hofstede (Rheden): ‘Benut alle middelen om kinderen mee te laten doen’

In Rheden kunnen kinderen die aan sport of cultuur willen doen, gebruik maken van de Gelrepas als er thuis niet genoeg geld is. Goed geregeld, en daarnaast is ook het Jeugdfonds Sport & Cultuur actief in de gemeente. Wethouder Armoedebeleid Gea Hofstede: “We zijn heel blij met het Jeugdfonds als vangnet. Er blijven altijd gevallen waarin kinderen niet in aanmerking komen voor een Gelrepas of waar de pas niet toereikend is. Terwijl álle kinderen moeten kunnen voetballen, dansen of schilderen.”

Gea Hofstede, wethouder gemeente RhedenVoor Gea Hofstede is het essentieel dat kinderen mee kunnen doen. “Vandaar dat we in Rheden gekozen hebben voor een stevig kindpakket, mede gefinancierd met extra geld vanuit het Rijk voor kinderarmoede.” Kinderen kunnen gebruik maken van de Kledingpas, ondersteuning van Stichting Leergeld en de Gelrepas. Die laatste is samen met verschillende gemeenten opgezet. “We willen dat zoveel mogelijk van het geld ook echt voor de kinderen wordt ingezet. Dan is het slim om de organisatiekosten met meerdere partijen te delen.”

Sores achter je laten

De situatie van gezinnen in armoede gaat de wethouder aan het hart. “Als je als ouder geldzorgen hebt, zit je hoofd vol en dat heeft zijn weerslag op de situatie thuis. Dan is het voor kinderen fijn als ze even de sores achter zich kunnen laten en iets leuks kunnen gaan doen. Kinderen ontwikkelen zich beter als ze sociaal actief zijn, ze leren beter en maken kennis met nieuwe dingen. Kinderen moeten een goede start kunnen maken in het leven, en dat mag niet afhankelijk zijn van de portemonnee van hun ouders!”

Veel te winnen in cultuur

Hofstede wil daarom ook graag een lans breken voor cultuuractiviteiten. “Cultuur is niet het eerste waar mensen aan denken, ze denken dat ze er geen recht op hebben. Cultuuractiviteiten zijn vaak ook duurder, soms kan er dan een aanvulling vanuit het Jeugdfonds komen. Dat is goed, want zo creëren we een breed aanbod waarin iedereen zijn of haar talent kan ontwikkelen.” En cultuur kan ook op een andere manier bijdragen, vertelt de wethouder enthousiast. “Afgelopen zomer heeft het Cultuurbedrijf RIQQ een mooie voorstelling voor en door jongeren gemaakt over armoede in een gezin. Die was indrukwekkend en is op verschillende scholen gespeeld. Het is niet zo dat het ineens aanvragen regent daarna, maar brengt wel het gesprek op gang. Jongeren kloppen bijvoorbeeld bij de jongerencoaches aan met vragen over hun financiën.”

Blijven benoemen

En dat gesprek aangaan blijft nodig. “We hebben 2700 pashouders van de Gelrepas, maar daarmee hebben we nog lang niet iedereen bereikt die het nodig heeft. Veel mensen die geen uitkering hebben, maar wel op 150% van het sociaal minimum leven, weten helemaal niet dat ze voor de kinderen een Gelrepas kunnen aanvragen. We steken veel tijd en energie in het bekend maken van de regelingen en onze partners helpen daarbij. De intermediairs zijn daarbij belangrijk, zij zijn degenen die bij ouders onder de aandacht kunnen brengen dat er naast de Gelrepas ook het Jeugdfonds is. Bijvoorbeeld bij zwemlessen is regelmatig een aanvulling van het Jeugdfonds nodig, en ieder kind moet toch zijn zwemdiploma kunnen halen!”

Echt meedoen

Hofstede en het team rondom het armoedebeleid spelen voortdurend in op nieuwe ontwikkelingen. “We kijken op scholen, en in de sport- en cultuurwereld, naar wat er verandert. Onze partners, zoals het Jeugdfonds, sluiten ook aan bij het armoedeoverleg om input te kunnen geven. Zo blijkt dat kinderen op het voortgezet onderwijs eigenlijk niet zonder smartphone kunnen, alles gebeurt daarop. Dus kunnen brugklasleerlingen nu via Stichting Leergeld een smartphone krijgen. Ook op sportgebied volgen we de ontwikkelingen. Zo is padel een nieuwe sport die steeds populairder wordt, dan proberen we het voor de aanbieders zo makkelijk mogelijk te maken om zich bij de Gelrepas aan te sluiten. Het allerbelangrijkste is dat je geen enkel middel onbenut laat om kinderen deel te laten nemen aan het sociale leven. Daarom raad ik iedere gemeente die een eigen regeling heeft aan om toch ook met het Jeugdfonds te overleggen. Elk kind dat geholpen is, is er weer één waar we het verschil voor kunnen maken!”

Meer informatie voor gemeenten

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.