Gemeenten

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Venlo pagina

Venlo | 10 mei 2023

Gemeenten

Venlo.fit: ‘Gezonde leefstijl is kwestie van lange adem’

Venlo wil de gezondste en actiefste gemeente van Nederland zijn. Venlo.fit, het team Sportontwikkeling van de gemeente, is hard bezig is de ambitieuze doelstelling te verwezenlijken. Als je de gezondste en actiefste gemeente wil worden, moet wel iedereen mee kunnen doen. Ook kinderen uit gezinnen met weinig geld. Marc Denessen is JOGG regisseur en projectleider bij Venlo.fit en werkt intensief samen met het Jeugdfonds in Venlo.

JOGG werkt er binnen Venlo.fit aan de leefomgeving van kinderen en jongeren gezond te maken. Marc Denessen houdt zich specifiek bezig met ‘Keigezond’, een programma om obesitas bij kinderen en jongeren te voorkomen. “Kinderen helpen beter te eten, meer te bewegen maar ook beter te slapen,” zegt Marc Denessen. “Er zijn veel aspecten die mee tellen als het gaat om kinderen gezond te laten opgroeien. Wij werken vooral preventief. Dat doen we door allerlei netwerken waar kinderen mee te maken hebben, met elkaar te verbinden. Thuis, school, sportclubs, dansscholen.”

Snoeptomaatje

De ambitie staat er maar de praktijk is soms weerbarstig. Marc: “Obesitas komt steeds vaker voor bij kinderen. Juist in gezinnen waar mensen weinig geld hebben. Ouders zijn bezig met overleven, kijken vooral naar de korte termijn. Ze hebben niet de energie zich te verdiepen in een gezondere leefstijl. Vaak hebben ouders zelf ook niet het goede voorbeeld gehad. Zo wordt een ongezonde leefstijl overerfbaar. Om die vicieuze cirkel te doorbreken, heb je ook de scholen nodig. Als er thuis geen snoeptomaatjes worden gegeven, zal het kind zeggen ‘dat lust ik niet’. Maar als er op school een project rond voeding is en het kind probeert een paar keer een snoeptomaatje, dan gaat hij of zij dat lekker vinden. Dat vertellen ze thuis en heb je kans dat die vicieuze cirkel doorbroken wordt. Wij kunnen scholen tot op zekere hoogte ontlasten en faciliteren als het gaat om projecten over gezonde leefstijl, maar ze moeten het uiteindelijk wel zelf doen.”

Gezonde Basisschool van de Toekomst

Venlo.fit werkt samen met het Jeugdfonds in Venlo. “Er gaan niet meer kinderen van de sport- of cultuurclub af,” zegt Marc. “Maar we zien wel dat meer gezinnen een beroep doen op een bijdrage van het Jeugdfonds. We kennen de intermediairs op scholen dus we zijn op de hoogte van het aantal aanvragen. De lijntjes met het Jeugdfonds zijn kort. Als wij een project starten, krijgt het Jeugdfonds daar vrijwel altijd een plek in.

In Venlo proberen we het verschil te maken. We zijn een van de eerste gemeenten die inzet op de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’ waarbij kinderen onder schooltijd samen gezond lunchen, die lunch is gratis. En onder schooltijd krijgen kinderen elke dag een uur extra de tijd om te bewegen. Bijvoorbeeld door te sporten of te dansen. Dat doen we juist op scholen in achterstandswijken maar wat je nu ziet is dat ook scholen in ‘betere’ wijken aan willen haken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen dankzij dit project beter gaan presteren, fitter worden en gewicht verliezen.

Het levert dus veel op als kinderen gezond eten en meer bewegen. Kinderen maken op school kennis met bijvoorbeeld een sport of streetdance en kunnen als er thuis geen geld voor een club is, verwezen worden naar een intermediair die ze helpt een aanvraag bij het Jeugdfonds kan doen.”

>> Ga naar de website van Venlo.fit

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Venlo

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.