Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland pagina

Noord-Holland | 30 juli 2020

Ambassadeurs
Lokaal Verhaal

Ambassadeur Thomas Ouwejan: ‘Sporten geeft plezier, dat gun ik ieder kind’

Thomas Ouwejan komt uit Heiloo en speelt al vanaf zijn 10e jaar bij AZ. Hij heeft daar de jeugdopleiding doorlopen en inmiddels heeft hij 115 wedstrijden op zijn naam staan voor AZ. Thomas heeft zijn hele leven al gesport. Naast voetbal is hij ook regelmatig op het tennisveld te vinden of slaat graag een balletje golf met vrienden. “Een leven zonder sport? Nee dat kan ik me echt niet voorstellen. Iedereen zou het plezier van sporten moeten kunnen ervaren”, aldus Thomas Ouwejan, ambassadeur voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland.

thomas ouwejan ambassadeur

Sportief gezin

Thomas komt uit een sportief gezin. “Mijn broer heeft vroeger veel gehockeyed en mijn vader heeft veel gevoetbald en getennist. Ook nu nog zijn mijn ouders sportief en doen veel aan golf. “Mijn ouders zijn wel belangrijk geweest,” vertelt Thomas. “Ze hebben me altijd gesteund in wat ik wilde doen. Nog steeds stimuleren ze me om het beste uit mezelf te halen en hard te blijven werken. Dat heeft zeker bijgedragen aan waar ik nu sta.”

Jongensdroom

Al vanaf de amateurclub in Heiloo droomde Thomas van een voetbalcarrière. Thomas is nu 23 jaar en heeft inmiddels al 115 wedstrijden voor AZ mogen voetballen. Hoe ik de toekomst zie? “Het lijkt mij fantastisch om over een tijdje als basisspeler voor een mooie club in Duitsland of Italië te mogen spelen. Die manier van voetballen daar spreekt me enorm aan. Hard werken en niet klagen, dat past wel bij mij.”

Oranje shirt aan

Mijn ultieme droom? “Ja dat is toch wel uitkomen voor het Nederlands Elftal,” vervolgt Thomas. “Ik heb veel wedstrijden voor Jong Oranje gespeeld. Dat waren mooie ervaringen. Het oranje shirt aan mogen doen is toch wel de kers op de taart. Maar zover is het nog niet, eerst aan mezelf blijven werken!”

‘Dat zoveel gezinnen in armoede leven wist ik niet, dat greep me echt aan’

Thomas is ambassadeur van ons fonds. “Toen ik benaderd werd om ambassadeur te worden ben ik me gaan verdiepen in wat het Jeugdfonds Sport & Cultuur doet. Een op de negen kinderen in Nederland die niet kunnen sporten wegens geldgebrek, dat zijn serieuze cijfers. En dan hebben we het nog niet over de impact van de corona crisis. Ik was geraakt door het feit dat er zoveel kinderen zijn die eigenlijk niet mee kunnen doen aan sport of cultuur. Ik ben zelf opgegroeid in een omgeving waar er voldoende geld was om te sporten. Ook mijn vriendjes konden allemaal gewoon sporten. Als ik zie wat sporten mij als kind heeft geleerd en de energie die ik er zelf in kwijt kan. Dat mag je als kind toch niet missen? Buiten dat is sporten een belangrijke voorwaarde van een goede gezondheid. Dat gun je iedereen.”

Sporten brengt je vriendschappen

“Wat ik hoop te bereiken als ambassadeur? Ik hoop ik kan bijdragen dat nog meer kinderen die het nodig hebben worden aangemeld bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Sporten geeft zo veel plezier. Vooral bij teamsporten doe je mooie vriendschappen op. Mijn twee beste vrienden heb ik destijds bij de amateurclub in Heiloo leren kennen. Zulke vriendschappen zijn onbetaalbaar!”

Cultuur

“Het leek me onwijs tof om piano te leren spelen. Begin dit jaar heb ik voor mezelf een keyboardje gekocht. Maar dat is toch moeilijker dan ik dacht. Ik houd het nu maar bij muziek luisteren”, lacht Thomas.

Volg Thomas

Instagram: @thomasouwejan
Facebook: @thomasouwejan

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.