Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 23 mei 2023

Lokaal Verhaal

Tennis- en padelvereniging Smash Neede maakt Jeugdfonds bespreekbaar

Als sport- of cultuuraanbieder kun je leden helpen door hen de weg te wijzen naar het Jeugdfonds. Eén van de clubs die dat doet is tennis- en padelvereniging Smash Neede. Daar wilden we meer van weten!

Vertel eens wat over de club?

Smash Neede is een sportvereniging die al meer dan 60 jaar tennis en sinds 2016 padel aanbiedt aan de bewoners en gasten van het Achterhoekse dorp Neede. Het is een plek van samenkomen, samen doen en samen sporten. We staan voor een plek waarin lief en leed wordt gedeeld: een vereniging waarin samen wordt gesport ongeacht afkomst, fysieke gesteldheid, leeftijd of financiële situatie.

Hoe besteden jullie aandacht aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur?

We bieden alle kinderen en volwassenen in Neede die in een lastige – financiële, sociale of fysieke – situatie zitten de mogelijkheid om te sporten bij Smash Neede. We werken daarvoor samen met organisaties binnen de gemeente die deze personen kennen en kunnen stimuleren om te komen maar vooral te gaan sporten. Daarbij geven we onze leden mee dat wanneer ouders/verzorgers in een lastige financiële situatie zitten, je terecht kunt bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Berkelland.

Waarom vind je het Jeugdfonds Sport & Cultuur belangrijk?

Het is fijn en belangrijk dat er een fonds is dat het mede mogelijk maakt dat alle kinderen – ongeacht afkomst, fysieke gesteldheid, leeftijd of financiële situatie – kunnen doen, of in ieder geval kunnen ontdekken, wat zij leuk vinden. Daarin moet en mag het contributiebedrag niet leidend zijn.

 
Wat doet sport met kinderen?

Het verbindt, het is goed voor de conditie, het maakt kinderen blij, trots op zichzelf en nog zo veel meer. Het is fantastisch om te zien hoe kinderen door sport binnen korte tijd vriendjes en vriendinnetjes maken en elkaar snel(ler) opzoeken op en buiten de baan.

Kun je een mooi moment noemen?

Wij hadden een jongen op les, die geen vriendjes had, altijd ingetogen en op zichzelf was. Zijn ouders zaten in een lastige situatie en hadden het geld niet om hem in sportkleding te steken. Door de inzet van het Jeugdfonds kon er samen met hem sportkleding worden gekocht en kon hij lessen volgen op onze club. Daardoor zag je zijn zelfvertrouwen groeien. Hij kwam niet meer met zijn gezicht naar beneden het park op, maar keek de mensen en kinderen aan die ook aanwezig waren.

Heb je tips voor andere verenigingen?

Maak het onderwerp ‘Jeugdfonds Sport & Cultuur’ bespreekbaar en zichtbaar binnen de vereniging. Het is voor mensen meestal moeilijk om aan te geven dat ze in een lastige financiële situatie zitten. Wanneer er niet persoonlijk over gepraat hoeft te worden, maar dit via een intermediair van het sportfonds kan, is de stap vaak gemakkelijker. De informatie en vooral mogelijkheden kunnen door een brief, een eigen pagina op de verenigingssite, tijdens (leden)vergaderingen of via persoonlijke gesprekken gedeeld worden. En heb je de ruimte, dan kun je ook een spandoek ophangen zoals wij hebben gedaan.

Smash Neede
Kronenkamp 8
7161 HE Neede
www.smashneede.nl

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.