Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 14 februari 2020

Cultuur
Lokaal Verhaal

Acteur Sanne den Hartogh: “Theater vergroot je wereld”

“Wat het Jeugdfonds Sport & Cultuur doet is te gek, het steunen van kinderen om aan sport of cultuur te doen is superbelangrijk.” Enthousiast vertelt acteur Sanne den Hartogh, die tot zijn achttiende in Harderwijk woonde, hoe hij daar kennis maakte met theater. “Als je een talent hebt in de creatieve hoek is een plek nodig om dat talent te onderzoeken. Ik vind het verdrietig als kinderen geen duwtje krijgen om dat te doen.”

Circusacts met vriendjes

Fotocredits: Herman Nijhof

Velen kennen Sanne den Hartogh van tv-series als A’dam – E.V.A., De vloer op, Baantjer of diverse films. Vaker nog is de acteur te vinden in het theater. Hij studeerde in 2004 af aan de Toneelschool van Amsterdam en speelde bij verschillende gezelschappen. “Als klein jongetje zat ik bij een theaterclubje en ik herinner me dat ik op Koninginnedag circusacts opvoerde met mijn vriendjes. Later deed ik er als puber op de middelbare school juist alles aan om zo normaal mogelijk te zijn. Ik deed niet aan toneel, wilde vooral niet opvallen. Tot mijn ouders opmerkten ‘wat word je saai?’, en me voorstelden om weer iets met toneel te doen.”

Openbaring in Harderwijk

Zo ging hij op zijn veertiende weer het toneel op in cultuurcentrum Het Klooster, nu Cultuurkust Harderwijk. “Daar maakte Koos Hogeweg producties met jongeren. Koos was zelf een van de oprichters van Lunatics, een locatietheatergezelschap á la Dogtroep. Voor mij was het een openbaring om iemand met zijn creativiteit in Harderwijk te ontmoeten. Hij trok die hele wereld voor mij open. Ook was het fantastisch om met gelijkgestemden een voorstelling te maken. Mijn creativiteit werd aangezwengeld en ik leerde zo dat acteren iets voor mij was.”

Talent aanzetten

Hij vindt het belangrijk dat kinderen kennismaken met cultuur. “Als er van huis uit geen geld is voor culturele activiteiten dan zou het mooi zijn als kinderen op school in contact komen met cultuur. Daarom vind ik het zo goed dat het JFSC naast het financieel steunen van kinderen ook campagne voert om aan cultuur mee te doen. Aandacht voor talentontwikkeling is essentieel, of je nou een sporttalent bent of dat je aanleg hebt voor muziek of theater. Vooral in de jaren dat je opgroeit, zo voor je 18e jaar, is het belangrijk om dat talent aan te zetten. Voor mij heeft theater mijn hele leven veranderd. Ik heb mijzelf leren kennen en me kunnen ontwikkelen. Ik ben er heel dankbaar voor dat ik dit heb kunnen doen en dat iemand mij daarin heeft gestimuleerd.”

Jonge Shakespeare

Fotocredits: Roel van Berckelaer

Als hij moet kiezen uit film of theater, dan staat hij het liefst op het toneel. “Op het podium voel ik me vrij. Film is ook tof, alleen is dat vaak vooral gericht op zo echt mogelijk over komen. Ik vind toneel het spannendst, je kunt meer experimenteren. Vanuit mijn fantasie daag ik mijzelf en het publiek uit om verder te kijken dan naar wat ze al weten. Zo maakt theater je wereld groter.” Zijn voorkeur voor het vak was in zijn tienerjaren al te ontdekken, ook al was hij zelf nog niet zo overtuigd. “Ik houd ook van sport en zat op volleybal. Net als de toneelrepetities waren onze competitiewedstijden op vrijdagavond, dus had ik een probleem. Hoe fanatiek ons team ook was, toch koos ik meestal voor toneel. Daardoor kreeg ik van mijn teamleden de bijnaam ‘Shakespeare’, haha!”

Geïnteresseerd in toneelles?

In Gelderland zijn er veel mogelijkheden, zoals:

Musical Verniging PIT! in Duiven

Musicalfabriek Groenlo

Muzehof Zutphen

Theater Harderwijk

Theaterjuf in Culemborg

Theaterschool HAKOENA in Wijchen

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.