Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland pagina

Zeeland | 9 oktober 2020

Intermediairs

Zaalvoetballer Saïd Bouzambou: ‘Ik ben er nu trots op dat ik in armoede ben opgegroeid’

Armoede treft 1 op de 12 Nederlandse kinderen. Geld voor een sportclub is er dan al helemaal niet. Dat gold ook bij Saïd Bouzambou thuis, tot zijn zus ging studeren. Saïds ouders kwamen vijftig jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland. Naast het voeden van hun tien kinderen, moesten ze ook de familie in Marokko onderhouden. De vader van Saïd besloot daarom dubbele diensten te draaien. “Maar er bleef geen geld over voor nieuwe kleding en een sportclub. Het was echt overleven,” benadrukt hij.

Saïd Bouzambou | Jeugdfonds Sport & Cultuur

Als Saïd dertien is, gaat zijn zus studeren. Tijdens haar studie stuit ze op het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ze weet hoe graag Saïd, net als zijn vrienden, bij een voetbalclub wil, dus schrijft ze hem in. De aanvraag wordt goed-gekeurd. Het Jeugdfonds besluit de jaarlijkse contributie te betalen. Achteraf blijkt dit Saïds gouden ticket. Gewapend met een waardebon van het fonds gaat hij naar de winkel om zijn eerste voetbalschoenen te kopen. “Ik kocht net zo iets als die van Ronaldo.”

‘Ik ben er nu trots op dat ik in armoede ben opgegroeid’

Op zijn zestiende ontdekt hij het zaalvoetbal. Dan gaat alles ineens heel snel en wordt Saïd gescout. Inmiddels is hij dertig en uitgegroeid tot een zaalvoetbalinternational met vijftig interlands op zijn naam. In Indonesië – waar zaalvoetbal groot is – tekende Saïd zelfs een contract met een sportmerk: “Daar waar ik vroeger mijn scheenbeschermers met mijn oudere broers deelde, kan ik nu zelf aangeven welke sportspullen ik wil ontvangen. Het is een wereld van verschil,” zegt hij lachend.

Saïd benadrukt hoe bepalend zijn jeugd is geweest: “Als je in armoede opgroeit, heb je te maken met vooroordelen. Je moet vijf keer zo hard werken als anderen. Dit heeft mij gevormd, ervoor gezorgd dat ik creatiever en sterker ben geworden. In die zin ben ik er ook trots op dat ik in armoede ben opgegroeid.” Als intermediair voor Jeugdfonds Sport & Cultuur komt Saïd regelmatig kinderen tegen in wie hij zichzelf herkent. Juist tegen hen zegt hij dat ook zij alles kunnen bereiken: “De kansen liggen in Nederland voor het oprapen. Het enige wat jij moet doen, is ze met beide handen aangrijpen en er echt voor gaan!”

Dit artikel staat in de Flair nummer 41 van 7 t/m 13 oktober 2020.

Saïd was zaterdag 17 oktober 2020 samen met Kees Jansma te gast bij De Eretribune van FOX Sports om te praten over ons fonds en Sam&, bekijk hier het item terug:

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.