Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 21 januari 2022

Intermediairs

Richard Jongetjes: ‘Armoede is voor kinderen het ergste’

Richard Jongetjes is Talentverbinder in Aalten en omgeving en bedacht allerlei gave projecten om mensen te verbinden. Van ‘It’scoot to be here’, waarbij vmbo’ers en senioren, met elkaar per scootmobiel dingen ondernemen, tot ‘Er een potje van maken’ waarbij donaties in een speciaal spaarpotje in restaurants worden ingezet om eenzame ouderen een gezellig – en kosteloos – avondje uit te bezorgen. Of Groen voor Grijs waarbij vmbo’ers worden ingezet om voor senioren in schooltijd een tuinklusje op te knappen. Daarnaast moet armoede de wereld uit, vindt hij. En dus is Richard ook intermediair van het Jeugdfonds.  

Richard Jongetjes 'Armoede is voor kinderen het ergste'Richard verzint projecten die uitblinken door eenvoud en dus haalbaarheid. Op een creatieve, sprankelende manier worden mensen die elkaar normaalgesproken niet zo snel tegen zouden komen aan elkaar geknoopt. Daarnaast vindt hij dat armoede de wereld uit moet, te beginnen in Aalten. Hij doet projecten voor de gemeente Aalten, de gezamenlijke basisscholen en verschillende welzijnsorganisaties in de gemeente. “Ik heb een fantastische baan,” zet hij. “Ooit heb ik op papier gezet hoe mijn ideale baan eruit zou zien. Nou, dat is deze baan dus. Ik heb alle vrijheid, mag aanrommelen, fouten maken. Ik ben een soort cowboy. Groot respect voor de gemeente Aalten en mijn opdrachtgevers die dit aandurven.”  

Sjekkie

Richard is opgegroeid in Aalten, woont vlakbij in Bredevoort en kent iedereen in de omgeving. “Door mijn gedrag heb ik aansluiting bij dat deel van de mensen waar buurtsportcoaches geen contact mee hebben. Ik loop in een t-shirt en spijkerbroek en steek samen met ze een sjekkie op. Ik ben een soortgenoot. Dat schept vertrouwen.” Hij lacht: “Ik wil het roken niet promoten maar het helpt wel. Zeker als we het over armoede hebben. Veel mensen in armoede roken vanwege de stress. Ik heb altijd een pakje shag en pakje sigaretten bij me. Dat verbindt. Stoppen met roken doen we later wel maar laten we eerst in gesprek komen.”  

Armoede de wereld uit

Zoals in heel Nederland, zijn er ook in Aalten en omgeving mensen die het niet breed hebben. “Een spoorbaan deelt het dorp een beetje in tweeën,” zegt Richard. “Aan de ene kant van de spoorbaan de mensen die het goed hebben, aan de andere kant de mensen die het moeilijk hebben. Het verenigingsleven is ijzersterk in de regio. Er zijn alleen al vier voetbalclubs. Er zijn dansscholen die zich echt richten op kinderen en waar ook veel meisjes dansen die uit minima gezinnen komen.” 

Gooi het maar in de bakfiets

Richard is intermediair voor het Jeugdfonds. Hoe weten ouders hem te vinden? Hij aarzelt geen moment: “Velen kennen me. Ik heb een bakfiets, ook een begrip in de regio. Hij staat bij mij voor de deur en mensen gooien er van alles in waarmee ze een ander kunnen helpen. Schaamte rond armoede is wel een ding maar ik noem het beestje gewoon bij de naam. Anderzijds, ik vind dat ‘wij’ daar een groter probleem van maken dan de mensen om wie het gaat. Door corona raken ook zzp’ers in de problemen. Dat zie ik steeds meer. Kijk, ik heb kunnen sparen tijdens corona, simpelweg omdat alles dicht was en ik niet naar de kroeg of festivals kon. Het tegendeel is waar voor zzp’ers en ondernemers. Het is een nieuwe groep die nu in de problemen komt.”  

Lekker bezig

Armoede is voor kinderen het allerergste. Als er stress is in een gezin, hebben de kinderen daar last van. Het maakt dan zo’n verschil dat kinderen en jongeren iets hebben waar ze zich uit kunnen leven en anderen kunnen ontmoeten. Wij hebben hier bijvoorbeeld een fantastische sportschool waar jongeren niet alleen kunnen sporten maar dat ook een soort huiskamer is waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Als iedereen even een extra stapje zet, komt het goed. Zo is er een jongen voor wie de normale Jeugdfonds vergoeding niet toereikend is omdat hij graag vier keer in de week wil sporten. Het Jeugdfonds Gelderland zet dan ook een extra stapje om het mogelijk te maken. Die jongen is nu lekker bezig, doet allerlei skills op, kan op de sportschool chillen met zijn maten. Als hij dat niet zou doen, zou hij wellicht depri thuis zitten of ontsporen. Het zijn eenvoudige dingen, maar je moet de kansen wel zien. Denken in kansen, niet in beperkingen.” Gelukkig denkt in deze gemeente vrijwel iedereen mee. 

Meer informatie voor intermediairs

 

 

 





Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.