Gezinnen

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg pagina

Limburg | 25 juni 2024

Gezinnen

Natascha: ‘Sporten is een uitlaatklep’

Natascha is moeder van dochter Djelayza en zoon Djodecy. Als alleenstaande ouder met twee opgroeiende kinderen is het soms moeilijk rondkomen. Dankzij ‘een steuntje in de rug’ van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg kunnen beide kinderen meedoen aan een zelfgekozen sport. “Je hoopt dat de kinderen toch gewoon met andere kinderen kunnen sporten. De sociale contacten die ze hiermee opdoen vind ik heel belangrijk; dit draagt ook bij aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling.”

Djelayza zit al 2 jaar met veel plezier op hiphop. Djodecy voetbalt sinds 2 maanden. “Hij wist niet goed op welke sport hij wilde, dus dat heeft even geduurd. Uiteindelijk koos hij voor voetballen.” Natascha vindt het belangrijk dat haar kinderen in beweging zijn. “Ik vind een teamsport heel goed voor de ontwikkeling van een kind, op het moment dat een kind er klaar voor is. Bij mijn dochter was dit al vroeg het geval, mijn zoon had er wat moeite mee. Door te sporten hebben ze meer sociale contacten. Dat vinden ze heel leuk. Daarnaast hebben ze minder tijd om met schermpjes bezig te zijn. Sporten is een echte uitlaatklep voor ze.”

Je hoeft het niet alleen te doen

Natascha weet hoe het is om niet ‘zomaar’ alles te kunnen doen. Om ervoor te zorgen dat haar kinderen kunnen sporten, heeft zij ondersteuning vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg geaccepteerd. “Ik dacht ook dat ik wel alles alleen kon. Maar het leven is zo duur geworden, dat je al snel bezuinigt op sport en cultuur. Struikelblok is niet de contributie, maar het zijn meestal de spullen die je voor de sport nodig hebt. Alles bij elkaar, de totale kosten, is vaak het probleem. Toch is sporten zó belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Dus mijn advies voor ouders voor wie het financieel niet lukt om hun kind(eren) te laten deelnemen aan sport en cultuur: informeer je – bijvoorbeeld op school – over het Jeugdfonds Sport & Cultuur, en laat je kind(eren) deze kans niet mislopen!”

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.