Gezinnen

2 augustus 2019

Gezinnen

Naomi (10): ‘Bij turnen kan ik gewoon mezelf zijn’

Naomi (10): 'Bij turnen kan ik gewoon mezelf zijn' | Jeugdfonds Sport & CultuurNaomi en haar broertje zijn gek op sporten, Naomi turnt op hoog niveau en haar broertje bokst graag. Moeder Susanne vindt het belangrijk dat haar beweeglijke kinderen kunnen sporten, maar na een moeilijke periode is er thuis te weinig geld om de lessen te betalen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt.

Naomi (10) is vier keer per week in de sporthal te vinden waar ze zich uitleeft op de vloer, de brug, op sprong en op de evenwichtsbalk. Turnen is haar uitlaatklep. “Ik zit er eind dit jaar al drie jaar op,” vertelt Naomi. “De vloer, de brug en de sprong vind ik het allerleukste. Turnen is belangrijk voor me. Bij turnen kan ik gewoon mezelf zijn. Als ik een stomme dag op school heb gehad, kan ik het er in het turnen uitgooien. Op school moet je veel stilzitten, dat kan ik niet zo goed. Hier kan ik de hele tijd bewegen en is het gezellig. Ik heb hier ook nieuwe vriendinnen gemaakt.”

Naomi zet zich met hart en ziel in voor haar sport. “Ik heb twee keer de halve finale van de NK gehaald en wil graag naar de finale. Ik doe ook mee aan wedstrijden. De laatste wedstrijd was in Amersfoort en ging ik met mama in een hotel slapen. Dat vond ik heel bijzonder en gezellig. Mijn grote voorbeeld is Sanne Wevers. Wat zij doet, zou ik later ook wel willen.”

Moeder Susanne: “Zonder jullie zou het simpelweg niet kunnen”

Naomi heeft haar liefde voor het turnen niet van een vreemde. Ook moeder Susanne is dol op turnen. “Ik heb de HALO gedaan, niet afgemaakt maar ben bezig met bijscholing zodat ik ook in turnen les op niveau mag geven. Het is geweldig om met peuters, kleuters en ouders te werken en ze uit te dagen net even die grens over te gaan. Ik ben ook heel blij dat Naomi dit doet. Ze doet het niet om de medailles, het gaat echt om de sport. Ze heeft een eigen wereldje kunnen creëren en haalt dingen uit zichzelf die ik niet verwacht had. Naomi heeft dit helemaal zelf kunnen doen, als ze turnt staat ze in haar kracht. Toen ze begon met turnen wisten we niet of ze het leuk zou vinden maar ze bleek een natuurtalent. Elke week leerde ze iets nieuws en dat is nog steeds zo. Alles moet wijken voor turnen. Ik moet haar echt afremmen af en toe, ”lacht Susanne.

“De maand november is altijd spannend,” vertelt Susanne. “Dan horen we of de aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur goedgekeurd is. Ik ben altijd zo blij als ik de kinderen kan vertellen dat ze door kunnen gaan met hun sport. We hebben een moeilijke periode achter de rug, ik kan de lessen daardoor niet zelf betalen. Onze gemeente was aanvankelijk niet aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Na veel bellen is het uiteindelijk gelukt. Weet je, niet alleen de lessen moeten betaald worden. Er zijn ook reiskosten. Naomi zit in de selectie, dat betekent dat we veel naar wedstrijden gaan maar ik heb geen auto. Gelukkig hebben we een hele fijne club en is het nooit een probleem om met andere ouders mee te reizen. Die club is echt een warm bad. Zonder jullie zou het simpelweg niet kunnen.”

Trainster Rochelle: “Ook in een rijke gemeente hebben ouders soms geen geld”

Rochelle is de vaste trainster van Naomi en heeft zelf op hoog niveau geturnd. “Ik vind het belangrijk dat je een sport doet die je leuk vindt en als je er ook nog talent voor hebt, is dat mooi meegenomen. Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om te sporten en daar waren ook alle mogelijkheden voor. Dat heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Ik kende het Jeugdfonds Sport & Cultuur al langer maar niet vanuit mijn werk hier. Ik vind het geweldig dat er mogelijkheden zijn om Naomi te laten turnen. En moet je zien, ze heeft al twee keer de halve finale van de NK gehaald. Ik ben me er nu ook meer bewust van dat ook in een rijke gemeente, ouders soms geen geld hebben. Ik wijs ouders nu op het Jeugdfonds Sport & Cultuur.”

Lees meer

Meer informatie voor ouders:
‘Voor ouders’

Meer informatie over turnen via Jeugdfonds Sport & Cultuur:
Turnen via het Jeugdfonds

Lees ook het verhaal van ambassadeur en turnster Sanne Wevers:
Sanne Wevers: ‘Je kan en hoeft het niet alleen te doen’

Lees meer over turnen op de website van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU): dutchgymnastics.nl.

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.