Gezinnen

Naar Jeugdfonds Sport Amsterdam pagina

Amsterdam | 24 maart 2021

Gezinnen

Moeder Violeta: ‘Ik ben blij dat ik om hulp gevraagd heb’

Violeta is een alleenstaande moeder van twee dochters van 14 en 10. Het gezin verhuisde in 2011 vanuit Spanje naar Nederland omdat er geen werk te vinden was. Ik vind het fijn dat de kinderen iets hebben waar ze blij van worden’ 

“Vanwege de economische crisis moesten we weg uit Spanje,” vertelt Violeta. “Het werd te moeilijk om rond te komen. Mijn ex-man is Antilliaan, zodoende konden we naar Nederland verhuizen. Het was best moeilijk om te wennen en de taal te leren. Bovendien zijn mijn man ik gescheiden. We moeten nu rondkomen van een uitkering.” 

Violeta hoorde via maatschappelijk werk op school dat ze hulp van het Jeugdfonds kon krijgen. Violeta: “Ik wilde dat ze leerden zwemmen, er is veel water in Nederland. Ze moeten veilig zijn. De meisjes hebben allebei hun zwemdiploma gehaald met behulp van het Jeugdfonds. Bovendien zit Michelle op paardrijden en volgt Mary danslessenMary vindt het heel fijn om te dansen. Ze danst al vanaf haar 4e. Het is echt haar ding. Ze wil meer en meer. Ze volgt nu lessen bij Lucia Marthas. Vanwege corona is een deel van de lessen online. Ook het paardrijden ligt stil vanwege coronaMichelle vindt dat best moeilijk. Vijf jaar geleden ben ik gescheidenMichelle was daar heel verdrietig over. Het omgaan met de dieren hielp haar het verdriet te verwerken. 

Doen wat je zelf leuk vindt

Juist als de omstandigheden niet gemakkelijk zijn, is het belangrijk dat de kinderen zich uit kunnen leven. “Ik vind het heel fijn dat de kinderen iets hebben waar ze blij van worden,” zegt Violeta. “Ze zijn in beweging, gaan om met andere mensen, andere culturen, niet alleen de mensen hier uit de buurt. Ze mogen doen wat ze zelf leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Toen ik zelf klein was, mocht ik ook kiezen naar welke clubjes ik wilde. Daar heb ik hele goede herinneringen aan. Je komt even uit je eigen wereldje. Dat is goed voor de kinderen want het is soms best moeilijk, we hebben weinig geld dus het is fijn dat ze kunnen paardrijden en dansen.” 

Leven in lockdown

De kinderen konden, net als alle andere kinderen, lang niet naar school. Dat was moeilijk. Violeta: “Tijdens de eerste lockdown moesten de kinderen het een beetje zelf uitzoeken. Maar tijdens de tweede lockdown was er een heel programma met veel thuiswerk. Dat was wel veel, ik was constant bezig met de begeleiding. We zaten met ons drieën thuis, Mary liep een rekenachterstand op. Zelf ben ik bezig met een vooropleiding en hoop door te stromen naar Fiscaal Recht en Economie. Het was wel veel allemaal. De jongste mag nu weer naar school, de oudste nog maar een keer per week 

Veel ouders weten niet dat er hulp is

Violeta wilde graag haar verhaal doen. “Het is zo belangrijk dat moeders zich niet schamen om een aanvraag te doen. Vaak weten ze niet eens dat het kan. Ik woon in Amsterdam Zuidoost. Er wonen hier veel mensen die moeite hebben met de taal, die weten niet dat ze hulp kunnen krijgen. Dat is jammer. De meeste scholen sturen een mail, veel ouders begrijpen die niet. Scholen moeten ouders vertellen dat het fonds bestaat. Het is zo belangrijk voor de kinderen. Ik ben blij dat ik om hulp gevraagd heb.” 

Woon je in Amsterdam en is er thuis geen geld om iets aan sport of cultuur te doen? Kinderen die willen sporten, kunnen terecht bij Jeugdfonds Sport Amsterdam. Kinderen die willen dansen, muziek maken of tekenen, kunnen terecht bij Jongerencultuurfonds Amsterdam. 

Meer informatie voor ouders

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.