cultuur@cruyffcourts

26 februari 2020

cultuur@cruyffcourts

Graffiti artist Michel: ‘Er komen kinderen die anders nooit zo’n workshop zouden volgen’

Het project Cultuur@CruyffCourts geeft kinderen de kans kennis te maken met allerlei stoere culturele activiteiten waar ze anders niet snel mee in aanraking komen. In Heerenveen waren er graffitiworkshops van Michel de Haan. Michel, artiestennaam Caerontdekte graffiti in de jaren ‘80 en is inmiddels een veelgevraagd graffiti street artist.  

Michel de Haan. Michel, artiestennaam Caer over Cultuur@CruyffCourtsGraffiti is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. In de jaren ‘80 vaak te vinden op plekken waar mensen minder blij van werden, maar tegenwoordig zijn er gedoogzones en is de kwaliteit van het werk – de pieces – veel hoger. Michel de Haan is professioneel graffitikunstenaar en geeft lessen, onder andere bij Cultuur@CruyffCourts. “Toen ik kennismaakte met graffiti, was het een grotestadsding dat geassocieerd werd met verpauperde wijken. Inmiddels is graffiti in heel Nederland verspreid en geaccepteerd. Het mooie aan graffiti is dat het democratisch is,” vindt Michel. “Je kunt je uiten, er je gevoel in leggen. Iedereen kan er zijn of haar eigen taal in ontwikkelen.” 

Spuitbustechnieken

Michel geeft veel workshops waarin hij kinderen en jongeren maar ook volwassenen spuitbustechnieken leert en ze kleurenkennis bijbrengt. “Dat doe ik overal. Bij bedrijven, gemeenten, sporthallen, voor jongeren op straat. Heel divers. Ik vind het heel gaaf om met jongeren om te gaan, dat houdt me jong,” lacht Michel die zelf tegen de 50 loopt. “Het mooie aan de workshops voor Cultuur@CruyffCourts in Heerenveen (2019) vond ik dat het toegankelijk was voor iedereen. Dat betekende dat er vrij veel kinderen uit minder bedeelde gezinnen mee konden doen. Kinderen die anders nooit zo’n workshop zouden volgen. Het enthousiasme was groot, ze konden echt iets van zichzelf laten zien, iets moois maken waar ze trots op konden zijn. Vaak zijn het vooral jongens die eropaf komen, maar in Heerenveen waren er ook veel meisjes.” 

Aandacht

“Het gaat niet alleen om graffiti, het gaat ook om aandacht geven,” zegt Michel. “Interesse tonen in wat de kinderen beweegt en wat ze naar de workshop brengt. Het is zo mooi en belangrijk om juist dit soort kinderen even op sleeptouw te nemen en te zorgen voor een positieve vibe. Kinderen komen zo weinig buiten, zitten veel te gamen en op hun telefoon of computer. De graffiti scene speelt zich buiten af. Ze ontmoeten er anderen, leren respect voor elkaar en elkaars werk op te brengen, normen en waarden. Dat is zo belangrijk voor hun ontwikkeling.”  

Bekijk alle deelnemende Cruyff Courts

Meer over het project Cultuur@CruyffCourts

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.