Ambassadeurs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam pagina

Rotterdam | 12 januari 2022

Ambassadeurs

Breakdancen met wereldkampioen Menno van Gorp

Wil je leren breakdancen? In Rotterdam kan dat bij een echte wereldkampioen. Menno van Gorp won maar liefst drie keer het wereldkampioenschap. Samen met Kees de Haan runt hij aan de Groene Hilledijk 273a OTB-movement, een broedplaats voor ‘breaking en movement culture’. De gloednieuwe studio ging in maart 2021 open.

Foto: Red Bull Media House – Maurice van der Meijs

Breakdance is meer dan spektakel

Menno geeft breakdanceles aan kinderen vanaf vier jaar. Ook organiseert hij clinics. ,,Bij mij draait alles om creativiteit en doorzettingsvermogen. Dat wil ik graag meegeven aan mijn leerlingen. Breakdance is meer dan spektakel op de dansvloer. Je leert je lichaam kennen, je krijgt er zelfvertrouwen van, je kunt je creativiteit kwijt en leert nieuwe vrienden kennen. Ook ben je bezig met allerlei soorten muziek en je ontdekt wat voor talenten je hebt.”

Breaking – een mix van dans en acrobatiek – ontstond begin jaren zeventig in de Bronx, in New York. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een wereldwijde movement en in 2024 ook een sport op de Olympische spelen. ,,Supertof! De toppers komen uit alle landen.” Menno wil meedoen. Hij is al druk bezig met de voorbereidingen.

Liefde op het eerste gezicht

Menno werd zelf ver voor de komst van grote breakdance-evenementen verliefd op de sport. “Een jongen op mijn basisschool deed de Freeze en ik probeerde hem na te doen. Ik kon al goed vallen en zweefrollen over zeven man, omdat ik aan judo deed. Die jongen nam me mee naar een buurtcentrum waar meer gasten aan het trainen waren. Ik ben toen begonnen en nooit meer opgehouden, het was liefde op het eerste gezicht. Je raakt nooit uitgeleerd met breaken, ik leer iedere dag nog dingen bij. Het voordeel voor de jeugd van nu is dat ze veel filmpjes kunnen bekijken van prachtige breakdancers. Wij moesten videobanden kopen om nieuwe dingen te leren.”

Alle Rotterdamse kinderen en jongeren zijn welkom in de studio van Menno. ,,Je kunt altijd een keertje gratis meedoen. Ik help je graag om te ontdekken waar je goed in bent!” Menno is sinds 2018 ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam. Meer weten? Kijk op www.otbmovement.nl

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur sponsort jou!

Wil je graag op breakdance of een andere sport of les? Maar is er thuis niet genoeg geld om het lidmaatschap te betalen? Doe dan een aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Wij sponsoren jouw lidmaatschap voor een jaar lang meedoen met sport of cultuur. Een aanvraag kun je indienen via een contactpersoon. Bijvoorbeeld een leraar op school of andere hulpverlener.

Dit artikel verscheen eerder in de ‘Kies-een-clubkrant’, een initiatief van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam. Deze krant werd eind september 2021 als bijlage in De Havenloods huis-aan-huis verspreid in Rotterdam. Lees de krant hier online. Ook is dit verhaal in januari 2022 gepubliceerd in de ‘Onderwijskrant 2022‘ van de Havenloods.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.