Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam

Meedoen met sport of cultuur, maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam helpt.

Wij vergoeden het lidmaatschap voor kinderen en jongeren van 0 tot en met 17 jaar in Rotterdam, Hoogvliet, Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg. Een aanvraag kan worden gedaan door een contactpersoon van het fonds. Bijvoorbeeld een leerkracht, maatschappelijk werker of buurtcoach. Wij betalen de vergoeding rechtstreeks aan de sportclub of cultuurinstelling. Hieronder lees je hoe het werkt.

Informatie in andere talen:

Voor ouders

Is er thuis te weinig geld om de contributie/het lesgeld te betalen? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam helpt. Lees snel hoe het werkt. 

 

Stap 1: Vul de ouderkaart zo goed mogelijk in.

Stap 2: Informeer op school, bij de jongerenwerker, schuldhulpverlener of het sociaal wijkteam wie de contactpersoon voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur is. Hij of zij kan je helpen met het indienen van de aanvraag. Neem het ingevulde formulier mee.

Stap 3: De contactpersoon zal de aanvraag voor jouw kind indienen via een online systeem. Je hoort meestal binnen drie weken of de aanvraag is goedgekeurd.

Stap 4: Als de aanvraag is goedgekeurd kun je zelf je kind aanmelden bij de sport- of cultuurclub. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam betaalt de contributie/het lesgeld aan de club.

Geen contactpersoon in de buurt? Je kunt ook via Stichting Meedoen in Rotterdam een aanvraag indienen. Ga hiervoor naar meedoeninrotterdam.nl

Inkomsten- en tarievenlijst:

Wanneer kom ik in aanmerking?

 • Het fonds betaalt de contributie voor sport of cultuur, als er thuis te weinig geld is. Ouders komen in aanmerking als het inkomen lager is dan €1716,- netto voor alleenstaande ouders, of €1943,- voor een gezin met twee ouders.
 • Als het inkomen hoger is, maar er een schuldsaneringstraject loopt bij de Kredietbank kan in overleg met het fonds ook een aanvraag worden ingediend.
 • Ook ZZP’ers met (tijdelijk) lager inkomen komen in aanmerking voor een vergoeding

Wat vergoedt het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam?

 • Voor sportlessen vergoedt het fonds tot €280,- per jaar. Het fonds vergoedt geen kleding of attributen. Wel vergoedt het fonds maximaal €60,- voor clubkleding die door de club verplicht gesteld wordt en bij de club wordt aangeschaft. Het totale maximale bedrag wat wij vergoeden voor sport is €280,- + €60,- (contributie + kleding).
 • Voor cultuurlessen is de vergoeding maximaal €500,- voor individuele lessen en maximaal €100,- voor huur van een muziekinstrument bij de muziekschool. Dus €500,- + €100,- (contributie/lesgeld + instrument huur).
 • De vergoeding is voor een seizoen lang, elke week sport- of cultuurles.
 • Fitness wordt alleen vergoed voor jongeren van 16 jaar en ouder, onder begeleiding en in overleg met de contactpersoon.
 • We vergoeden ook het lidmaatschap voor scouting. De maximale vergoeding hiervoor is hetzelfde als voor cultuurlessen.
 • Zwemdiploma A alleen bij aangesloten zwemverenigingen, voor kinderen vanaf 5 jaar. Lijst van aangesloten zwemverenigingen.

Onze werkwijze en voorwaarden staan ook beschreven in de spelregels. Voor vragen kun je het beste contact opnemen met de contactpersoon, hij of zij helpt je graag.

Meer informatie

Voor intermediairs

Je komt ze vast regelmatig tegen tijdens je werk: kinderen die niet mee kunnen doen met sport, dans, muziek of theater omdat er thuis te weinig geld is. En dat terwijl meedoen zo belangrijk is voor kinderen. De leerprestaties worden beter, hun zelfvertrouwen groeit en ze maken nieuwe vrienden.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam helpt. Wij vergoeden het lidmaatschap en soms de benodigde attributen. Wil jij ook helpen? Word dan intermediair voor het Jeugdfonds! Klik op de blauwe knop hier rechts. Als je aan de criteria voldoet, word je erkend als intermediair en kun je aanvragen voor een of meerdere kinderen indienen. Heb je vragen? Neem gerust even contact op, wij vertellen je graag meer.

Inkomens- en tarievenlijst:

Voor wie?

 • Ouder(s) en/of verzorger(s) die leven van een uitkering op bijstandsniveau, of in een schuldsaneringstraject zitten en andere financieringsmogelijkheden ontbreken. De richtlijn die we hanteren is 130% van het wettelijk sociaal minimum. Deze bedragen zijn zonder toeslagen.
 • Ouders komen in aanmerking als het inkomen lager is dan €1716,- netto voor alleenstaande ouders, of €1943,- voor een gezin met twee ouders. 
 • Als het inkomen hoger is, maar er een schuldsaneringstraject loopt bij de Kredietbank kan in overleg met het fonds ook een aanvraag worden ingediend.
 • Ook ZZP’ers met (tijdelijk) lager inkomen komen in aanmerking voor een vergoeding.
 • Ieder jaar kan er opnieuw een aanvraag worden gedaan indien de financiële omstandigheden van de ouder(s) en/of verzorger(s) dit noodzakelijk maken.

 

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam vergoedt:

 • Culturele lessen tot €500,- per jaar voor individuele lessen. Eventueel huur van muziekinstrumenten bij de muziekschool (maximaal €100,-).
 • Sportlessen tot €280,- per jaar.
 • Door de club verplicht gestelde en bij de club aangeschafte clubkleding tot een bedrag van €60,-. De maximale vergoeding per kind blijft €280,- (contributie+kleding)
 • Een seizoen lang wekelijkse lessen bij erkende sport- of cultuuraanbieders.
 • Zwemdiploma A bij aangesloten zwemverenigingen voor kinderen vanaf 5 jaar. Lijst van aangesloten zwemverenigingen.
 • Fitness boven 16 jaar met professionele begeleiding en op advies van de intermediair. Het Jeugdfonds stimuleert teamsporten en cultuurlessen in groepsverband.
 • Aanvragen voor scouting kunnen worden ingediend als cultuuraanvraag. We hanteren de maximale vergoeding zoals genoemd bij cultuur.

Onze werkwijze en voorwaarden staan ook uitgebreid beschreven in de spelregels.

Tip: laat ouders alvast de ouderkaart invullen. Dan heb je alle gegevens alvast verzameld voor het doen van de aanvraag. Mail ons even als je fysieke formulieren wil ontvangen.

Ben jij nog geen intermediair maar wil je er een worden? Aanmelden kan hier.

Meer informatie
Volg ons op

Contactgegevens

Coördinator(en): Iebèl Vlieg (Coördinator cultuur: 06-12384355) en Erik Spijker (Coördinator sport: 06-15103318)
E-mailadres: rotterdam@jeugdfondssportencultuur.nl
Telefoon: 010-4790137 (maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur)

Adres: Schiedamse Vest 93 B, 3012 BG Rotterdam
Donaties op: NL54ABNA0981958621
KvK nummer: 24412481
RSIN nummer: 817789832


Ben je al intermediair?

Log in Aanmelden

Spelregels

Download hier de spelregels

Download

Nieuws

Verhalen

Ambassadeurs

Bestuur

Samuel Schampers (Voorzitter), Nes Barkey Wolf (Penningmeester), Mirjam van Rijn (Bestuurslid), Ursila Jarbandhan (Bestuurslid), Samir Azrioual (Bestuurslid)

Waar vind ik een club en contactpersoon?

Op de kaart hieronder kun je zien welke clubs en verenigingen in Rotterdam bij ons zijn aangesloten. Ook zie je bij welke organisaties je terecht kunt voor een aanvraag.

Klik op het symbool met het pijltje linksboven om de lijst te openen. Staat een club of organisatie er niet bij? Neem dan even contact met ons op via Rotterdam@jeugdfondssportencultuur.nl

Stichting Meedoen in Rotterdam heeft spreekuren in Huizen van de Wijk. Ook zij kunnen helpen met een aanvraag. Klik hier om te kijken waar je welkom bent.

Communicatiemiddelen
Er zijn communicatiemiddelen voor intermediairs en sport- en cultuurclubs beschikbaar. Bijvoorbeeld tekst voor op je website of nieuwsbrief, inschrijfformulieren, flyers en posters. De inschrijfformulieren zijn handig om mee te geven aan ouders en kinderen. Zij kunnen dan vast alle gegevens invullen, die de contactpersoon vervolgens digitaal kan invoeren. Fysieke formulieren en flyers zijn natuurlijk ook beschikbaar, stuur even een mail naar rotterdam@jeugdfondssportencultuur.nl als je deze wil ontvangen.

Inschrijfkaart voor ouders

Toolkit voor clubs Factsheet Jeugdfonds Rotterdam 2022

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2022 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2022 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2022.