Ambassadeurs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam pagina

Rotterdam | 19 maart 2024

Ambassadeurs

Menno van Gorp: toekomstdromen

De sympathieke Menno van Gorp is drievoudig wereldkampioen breakdance en winnaar Sportman van de Sport Awards Rotterdam 2023. Tevens is hij al 6 jaar ambassadeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam.

Bij OTB Movement in Rotterdam Zuid, trekt hij zich vaak terug om te trainen en bereidt hij zich nu voor op de kwalificaties van de Olympische Spelen in Parijs. Maar ook jongeren en kinderen uit de wijk – inclusief de allerkleinste van 4 tot 6 jaar – zijn bij OTB Movement al jaren welkom om deze kunstzinnige sport van hem te leren.

Ondanks de drukke agenda van Menno met alle voorbereidingen voor deze sportzomer, maakte hij voor ons even tijd. We spraken hem in zijn dansschool over hoe hij de de toekomstige generatie motiveert, de Spelen en wat zijn toekomstplannen zijn.

Hoe ervaar je dat breakdance dit jaar een officiële sport is op de Olympische  Spelen?

”Het is soms lastig dat je met breakdance-wedstrijden door een jury wordt beoordeeld. Met een kunstzinnige sport als deze, geeft dat soms een dubbel gevoel. Maar het is natuurlijk geweldig dat we zo’n groot publiek kunnen bereiken en een hoop jonge mensen kunnen inspireren. En het is voor mij persoonlijk echt de kers op de taart van mijn danscarrière.”

Wat is je werkwijze om de kinderen te leren  breakdancen?

”Als een jonge leerling een beweging verkeerd uitvoert, probeer ik diegene te motiveren daar zijn of haar eigen move van te maken. Dat geeft kinderen zelfvertrouwen en benadruk je niet of iets ‘goed’ of ‘fout’ is uitgevoerd.

Zo had ik laatst een grotere forsere jongen in de les. Ik motiveerde hem om daar juist iets mee te doen. Hij creëerde toen vanuit zijn eigen postuur een aantal stoere dansbewegingen. Echt iets van hemzelf.

Als het een van de leerlingen niet lukt om een beweging op een bepaalde manier uit te voeren, probeer ik dit altijd om te zetten naar iets creatiefs en positiefs.”

Weet je al wat je wil doen na deze zomer?

”Er zijn nog veel dingen die ik wil doen. Zo droom ik bijvoorbeeld van een eigen theatershow in combinatie met live muzikanten. Met muziek kun je namelijk nog meer kunstvormen bij elkaar laten komen.

Daarbij kun je in het theater meer tijd nemen om dingen te laten zien. Dat is heel anders in vergelijking met het hoge tempo van de wedstrijden. Na de Spelen zou ik me daar graag meer op focussen.”

OTB Movement is aanbieder van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam. Je kunt het aanbod op hun website bekijken: https://www.otbmovement.nl.

Fotografie: koko.exg

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.