Ambassadeurs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 8 december 2022

Ambassadeurs

Zangeres en ambassadeur Marise den Bakker: ‘In muziek kun je je emoties kwijt’

Zangeres en liedjesschrijver Marise den Bakker (21) heeft al een muziek carrière waar je u tegen zegt. Met haar Nederlandstalige elektropop geeft ze het publiek een kijkje in haar gedachten en gevoelens. “Juist kinderen die in een moeilijke situatie opgroeien hebben het nodig om hun emotie kwijt te kunnen. Daarom is het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om muziek uit te proberen.” Als ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland hoopt ze daar een steentje aan bij te dragen.

Muzikaal gezin

Als klein meisje was er bij Marise thuis in Baak veel ruimte voor muziek. “Ik kom uit een muzikaal gezin. Mijn ouders zingen allebei en mijn vader speelt jachthoorn. Als kleintje ging ik al naar mijn moeders optredens.” Zelf kon ze allerlei muzieklessen volgen. “Mijn ouders hebben me veel support gegeven. Ik had pianoles, gitaarles en musicalles. Ik was gemotiveerd en had talent en ik kreeg de kans om me in de muziek te ontwikkelen. Toen ik 14 was deed ik mee aan The Voice Kids waar ik het tot de battles haalde. Die show heeft ervoor gezorgd dat ik naamsbekendheid kreeg. Het was een intensieve tijd; in 1 jaar heb ik toen 65 keer opgetreden. Daar heb ik wel veel van kunnen leren!”

Herman Brood Academie

Op haar 16e ging ze naar de Herman Brood Academie. “Van een beschermd leventje tussen de koeien kwam ik tussen jongeren die van overal kwamen en veel hadden meegemaakt. En ik mocht nog niet eens drinken! In het begin maakte het me onzeker. Maar toen ontmoette ik Tim Schippers waarmee ik samen muziek ging schrijven en maken. Nu nog is hij mijn beste vriend en is hij de gitarist en muziekproducer van mijn band.” Vele successen volgden. Zo bracht Marise in maart 2019 haar eerste EP ‘Lief, ik vind je zacht’ uit en won ze in juli van dat jaar de landelijke finale van Kunstbende in de categorie Muziek. Daarmee mocht ze optreden op Lowlands en Mañana Mañana.

Kansen voor kinderen

Ze is dankbaar dat ze de kans heeft om in de muziek door te gaan. “Er zijn veel kinderen die geen kans krijgen om muziek te maken en daarom ben ik ambassadeur geworden. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen zich in hun muzikaliteit kunnen ontwikkelen. En dat is zo belangrijk! Want muziek heeft veel kanten; het kan leuk zijn, je kunt er blij van worden, maar het kan je ook troost geven. Voor mij is muziek emotie. Ik kan er mijn energie, verdriet en blijheid in kwijt. Het helpt mij om mijn hoofd leeg te maken. Daarnaast is het mooi om te ontdekken dat iedereen een andere muzieksmaak heeft en dat er zoveel keuzes zijn in instrumenten. En het is leuk om samen muziek te maken, dat geeft verbinding.”

Rode draad

Met een lach op haar gezicht vertelt Marise dat de liedjes die ze schrijft niet altijd even hoopvol zijn. “Ze gaan over de struggles die ik heb met de drukte in mijn hoofd – ik heb ADHD. Daar kunnen kinderen zich misschien in herkennen, dat ze weten dat ze niet de enige zijn.” In coronatijd schreef ze het lied ‘rode draad’ dat gaat over hoe jongeren ineens aan huis gekluisterd waren. Zacht zingt ze een stukje: “De rode draad trekt mij tegen, ik zit vast en verweven, van het zwemmen in een omtrek en het duiken in een cirkel. Dit voelt als een soort cirkel waar ik niet uit kom.”

Kracht en controle

Hoe is dat nu, nou ze weer op het podium staat? “Heel anders, het voelt alsof ik in een andere wereld ben. Wel ben ik voor elk optreden enorm zenuwachtig. Ik vind het soms lastig om alles goed te regelen voor de band, want weet iedereen waar we spelen, hoe laat, en wat? Maar op het podium heb ik kracht en controle. Voor mijzelf komt er op dat moment rust omdat ik wat ik wil delen kan overdragen aan het publiek. Het is zo vet dat we met de band uitvoeren wat ik heb bedacht. Mijn wereld komt dan tot leven.”

Gelderse muziek en cultuur

De zangeres vindt dat er Gelderland best veel aandacht is voor muziek en cultuur. “Zoals de dag van de Achterhoekse popmuziek. Zelf heb ik op veel plekken in de provincie gespeeld. Ook komen veel muzikanten en mensen uit de muziekindustrie uit Gelderland.” Ze hoopt dat ook kinderen waar thuis geen geld is voor muziekles kennis kunnen maken met de Gelderse muziek. “Volgend jaar ga ik voor het Jeugdfonds een workshop geven op school en ga ik voor Kunstbende kinderen coachen.” Verder droomt ze ervan “om als muzikant in Nederland door te breken, een album uit te brengen, een tour te doen en samen te werken met andere artiesten.” Het zou kunnen dat die wensen snel uitkomen. Lachend: “Op het moment gebeuren er grote dingen waar ik nog niks over mag vertellen!”

Kijk ook op www.marisedenbakker.nl.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.