Ambassadeurs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe pagina

Drenthe | 8 november 2019

Ambassadeurs

Marije Joling: “Sporten is vrijheid”

Ze was negen jaar toen ze in 1996 voor het eerst op de schaats stond. Bijna tien jaar later plaatste Marije Joling zich voor het WK Allround in Calgary. Vorig jaar zomer nam ze met pijn en in het hart afscheid van het schaatsten. “Sporten is vrijheid.” 

Ambassadeur Marije Joling Jeugdfonds Sport & Cultuur DrentheVia het schoolschaatsen met groep 5 stond Marije Joling voor het eerst op het ijs bij de schaatsclub in Assen. “Daar is het voor mij allemaal begonnen,” vertelt Marije. Blijkbaar viel ik op want de juf van het schoolschaatsen vroeg me op de schaatsclub te komen kijken omdat ik talent had. Ik ben lid geworden van de schaatsclub en vanaf dat moment ging het hard. Op een filmpje uit die tijd is te zien dat ik echt beter schaatste dan de andere kinderen uit de klas. Maar het is ook nodig dat iemand dat ziet en je kansen geeft. In 2009 maakte ik mijn debuut op de NK Afstanden waarna ik me kwalificeerde voor de NK Allround en in 2010 sloot ik me aan bij het team van Renate Groenewold. Daarna volgden de grote wereldbekerwedstrijden.” 

Jezelf verbeteren

Sporten betekent veel voor Marije. “Sporten is vrijheid, buiten zijn, ik haal er veel energie uit om met mijn lichaam bezig te zijn,” zegt ze. “Sport heeft me gemaakt tot wie ik ben. Het is fijn om bezig te zijn met jezelf te verbeteren. Je ontwikkelt je niet alleen fysiek maar ook mentaal. Als kind vond ik het al heel gaaf om met andere kinderen te sporten. Je zit samen in een team, krijgt te maken met winnen en verliezen. Dat vormt je.”  

Buurtsportcoach

Marije Joling, ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur DrentheIn 2018 besloot ze te stoppen met schaatsen, een moeilijke beslissing voor de topsporter in hart en nieren. Gelukkig heeft ze haar draai weer gevonden. “Het was niet gemakkelijk om te stoppen, het was het resultaat van een proces waarbij allerlei factoren meespeelden. Nadat ik gestopt was, begon de zoektochtWie ben ik? Sport was jarenlang mijn leven, wie was ik zonder dat? Ik heb een aantal dingen gedaan en gezocht naar iets dat bij me past. Nu ben ik buurtsportcoach bij de Gemeente Assen. Dat is best wel wennen. In een gemeentelijke organisatie heb je te maken met veel regels, je zit in een strak kader, maar het team waar ik in zit is erg leuk. Daar is veel flexibiliteit en vrijheid. En als buurtsportcoach ben ik toch bezig met iets dat me na aan het hart ligt: sport voor iedereen mogelijk maken.”  

Ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe

Sport voor iedereen mogelijk maken dus. En dan vooral voor kinderen die niet snel de kans krijgen lid te worden van een sportclub omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Daarom is Marije ambassadeur voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur DrentheIn Drenthe hebben in 2018 3.340 kinderen via het fonds de kans gekregen te sporten of iets aan cultuur te doen. Wat Marije betreft worden dat er meer. “Sport heeft me heel veel gebracht. Dat gun ik ieder kind. Ik vind gewoon niet dat geld een drempel mag zijn waardoor een kind niet kan sporten. Als ambassadeur hoop ik eraan bij te dragen dat het fonds een grotere bekendheid krijgt en dat meer kinderen de kans krijgen te ervaren wat sporten je kan brengen.” 

Volg Marije

Instagram: @marijejoling
Twitter: @marijejoling 

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.