Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 14 september 2022

Lokaal Verhaal

Apeldoorns Rotary-team loopt Berlijn marathon voor het Jeugdfonds

De marathon van Berlijn lopen en tegelijk geld ophalen voor Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland. Laura Nuhaan, actief lid van Rotary Club Apeldoorn, wist samen met mede Rotarians (Anton, Paul, Michel en Arjen) daar 45 mensen (leden en niet leden) enthousiast voor te krijgen. Daaronder ook haar man en dochter Carlotta (22). Laura: “Iedereen in ons Rotary-team heeft de luxe dat we kunnen sporten. Dat willen we voor alle kinderen mogelijk maken en daarom kozen we het Jeudgfonds als goed doel.” In dit interview vertellen moeder en dochter over de weg naar Berlijn.

Meestal krijgt student Carlotta tijdens haar hardlooptrainingen na zo’n 3 kilometer een runners high. “Ik loop met muziek op mijn oren en merk dat al mijn gedachten dan wegdrijven. De laatste 3 kilometer van de training komen die gedachten weer terug hoor, dan hoop je dat het klaar is, haha!” Ze begon in de coronatijd met hardlopen omdat alle sportactiviteiten stillagen, liep een virtuele halve marathon, en gaat nu voor het eerst een hele marathon lopen. “Sport is altijd belangrijk geweest in mijn leven. Ik heb vooral teamsporten gedaan als basketbal en voetbal. Daarbij bouw je een band op met je team en leer je goed met elkaar omgaan. En ik merk dat sporten ritme geeft in mijn leven, de trainingen zorgen voor structuur.”

Rotary gaat voor ‘samen actief’

Laura knikt en vertelt dat het juist daarom zo belangrijk is dat alle kinderen de kans krijgen om te sporten. Naast haar werk als hoofdbestuurder bij Atos besloot ze zich twee jaar geleden aan te sluiten bij de Rotary Club Apeldoorn. “Voor mij was de belangrijkste reden dat de Rotary een positieve impact wil maken en wil bijdragen in de maatschappij. Dat doen zij door vooral in de lokale omgeving een sociale bijdrage te doen. Dit jaar is het jaarthema van de Rotaryclub Apeldoorn ‘samen actief’ en het idee van een van de leden om de Berlijn marathon te lopen sloot daar dus mooi bij aan. In totaal doen 22 renners en 23 wandelaars van onze club mee. Het is leuk om dit met elkaar te regelen en er een succes van te maken. Dat zorgt voor verbinding.”

Activiteiten voor sponsorgeld

Alle deelnemers organiseren individuele activiteiten om sponsorgeld voor het Jeugdfonds op te halen. “Wel hebben we eerst een gezamenlijke actie gedaan; het laten maken van de sportkleding. Een knalblauw teamshirt met korte en lange mouwen en jassen voor iedereen met daarop de logo’s van de sponsors en natuurlijk het Jeugdfonds. Ook konden belangstellenden een designshirt kopen. Daarnaast haalt iedereen op creatieve manieren geld op. Wij hebben als gezin een ‘GoFundMe’-pagina geopend en vragen ons netwerk ons te sponsoren. Ik hoorde ook van een gezin dat twee keer een diner organiseert waarop mensen kunnen intekenen. Met elkaar mikken we op een eindbedrag van op zijn minst 7.500 euro, maar ik zou het liefst zien dat we het dubbele ophalen! Als we de 10.000 euro halen krijgen we er vanuit het Alexander van Brerofonds van de Rotary nog iets bijgestort. Ook kijken we na de marathon verder op welke manier we doorgaan met activiteiten voor het Jeugdfonds.”

App-groep loopt over

De app-groep van het team loopt intussen over van de berichtjes. “De fun factor zit er goed in, iedereen ziet ernaar uit om als team naar Berlijn te gaan. Ook melden mensen het gelijk als ze een mooi bedrag binnen halen.” Laura en Carlotta trainen ongeveer drie keer per week en gebruiken apps met trainingsschema’s. Daarnaast komen teamleden bij elkaar om te rennen. “Goed voor de teamspirit!” lacht Laura. Ze voegt toe dat de deelnemers een paar sessies hebben gevolgd bij langeafstandsloper en hardloopcoach Dennis Licht. “Individueel kon je tegen betaling een soort ‘APK-keuring’ met hem doen, en oud-topsporter Danielle Gommers-Vriezema was er een keer bij om adviezen te geven over voeding.” Carlotta kreeg goede adviezen van de loopexpert: “Hij keek naar wat voor loper je bent, waar je blessuregevoeligheid zit en waar je op moet letten. Voor mij is dat een van mijn knieën, wat ik al een beetje merkte. Dat is goed om je je daar bewust van te zijn en gericht te trainen om de knieën te versterken.”

Kracht van sport

Op het moment van het interview is het twee weken voor de marathon. De twee lopers geven aan dat de zenuwen nu wel beginnen toe te slaan. Gaan ze het halen? Ze kijken elkaar lachend aan en zien er vol vertrouwen uit. Laura: “Ik heb mezelf voorgenomen dat ik het proces en het resultaat een beetje gescheiden ga houden. Bij eerdere marathons had ik een ideale tijd in gedachten, maar ik denk dat ik 35 minuten langzamer ga zijn dan mijn vorige marathon. Ik heb me voorgenomen dat ik ook wil genieten van het moment en de omgeving. Het is fijn om de kracht van sport in te zetten en verbinding te zoeken, met het team en voor het goede doel waar we voor lopen!”

Laura Nuhaan organiseert de deelname aan de Berlijn Marathon samen met Anton van Empel, Arjen Sietsma, Michel Wessel en Paul de lange.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.