Jaaroverzicht

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere pagina

Almere | 27 maart 2020

Gezinnen
Jaaroverzicht

Moeder Mandy Roelvink: ‘Gelukkig zijn is niet afhankelijk van geld’

Mandy Roelvink uit Almere is een alleenstaande moeder van twee dochters en twee zoons. In 2012 raakte ze arbeidsongeschikt. Sindsdien moet het gezin rondkomen van een bijstandsuitkering. “De kinderen weten dat we rond moeten komen van minder, maar ze hebben het niet minder.” 

Mandy Roelvink | Jeugdfonds Sport & CultuurMandy wil haar verhaal graag vertellen. “Misschien help ik er andere ouders mee. Iedereen kan in deze situatie terechtkomen. Vaak kun je er niets aan doen en als het wel door je eigen toedoen is, kun je ervoor kiezen het anders te gaan doen. Je hoeft je niet te schamen.”  

Er zijn altijd opties

Ervoor kiezen het anders te gaan doen. Mandy bewijst dat het kan. Door te gaan studeren bijvoorbeeld. Je kunt wel afgekeurd worden, maar dat is niet het einde. Er zijn altijd opties. Ik heb vier kinderen en wil uit die uitkering komen. Niet altijd hoeven te sappelen. Ik dacht mijn lichaam doet het niet goed, maar er is niets mis met mijn hoofd. Ik ben rechten gaan studeren, een studie die me altijd al aantrok. Opkomen voor rechtvaardigheid, daarvoor te strijden. Ik hoop na mijn afstuderen parttime te kunnen werken, tegen die tijd zijn de kinderen ook zelfstandiger.”  

“Ik ben eraan gewend geraakt rond te komen van weinig geld. We kunnen niet alles doen wat we willen, ik moet heel verstandig omgaan met geld. Aan de andere kant, het loopt. Ik budgetteer elke maand, wat gaat eruit, wat komt erin, wat heb ik over? Ik plan heel goed. Als er een kinderkamer verbouwd moet worden, weet ik dat ik een jaar moet sparen. Het is niet gemakkelijk, maar wel te doen.” 

Hecht gezin 

De kinderen hebben vriendjes en vriendinnetjes die op vakantie gaan, mobieltjes hebben, dure cadeaus krijgen. Hoe vinden ze dat? Mandy: “De kinderen weten dat we rond moeten komen van minder, maar ze hebben het niet minder. Bepaalde dingen wil ik gewoon niet. Gamecomputers bijvoorbeeld. Al zou ik het geld hebben, dat is voor mij een no go. Een vriendinnetje van Beau-Ann is altijd alleen thuis omdat beide ouders werken. Beau-Ann is blij dat dat bij ons niet zo is. We zijn een hecht gezin.” 

“Ik wil dat mijn kinderen gelukkig zijn en ben ervan overtuigd dat dat niet afhankelijk is van geld. Natuurlijk helpt het, maar het is niet de essentie. De kinderen doen allemaal iets waar ze blij van worden: kickboksen, beeldende kunst, zwemmen, voetbal. Als ik kijk naar Beau-Ann, die leeft zo op van het kickboksen. Vanaf het eerste moment was het meteen raak. Het is haar passie. Ik ben blij dat we een beroep kunnen doen op het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat maakt het wat gemakkelijker. Weet je, je moet er het beste van maken. En dat doen wij. Misschien is dat de ook de reden dat ik me niet schaam. Het gaat goed met de kinderen.” 

Sluit je aan bij het team van Beau-Ann!

Beau-Ann uit haar gevoelens in kickboksen
Beau-Ann houdt van kickboksen

“Ik vind het heel erg fijn dat ik mijn gevoelens kan uiten,” zegt Beau-Ann (10) over het kickboksen. “Bij het stoten en schoppen kan ik het uiten als ik blij of boos ben. En ik vind het fijn om te bewegen. Er zitten vooral jongens op kickboksen, ik heb hier één vriendin. Op school vinden ze het wel stoer dat ik dit doe want de meeste meisjes zitten op ballet of paardrijden. Ik ben klein dus ik weet niet of ik later iets met kickboksen kan bereiken. Ik wil wel graag iets bereiken met MMA (Mixed Martial Arts). Dat is wat gemakkelijker als je klein bent.”

Beau-Ann schreef samen met haar moeder een boek om kinderen te motiveren gezond te eten, te leven en te sporten. De opbrengst van het boek ‘Net als Beau 1.0’ komt geheel ten goede aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Neem ook een kijkje op de website van Beau-Ann.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.