Intermediairs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur ‘s-Hertogenbosch & Vught pagina

‘s-Hertogenbosch & Vught | 25 maart 2020

Intermediairs

Larry van Ommen: ‘In beweging blijven’

Larry van Ommen uit Den Bosch is gymleraar, combinatiefunctionarishoofdtrainer bij RWB Waalwijk, eigenaar van Lasergym en intermediair voor ons fonds. Maar nu even niet. Vanwege de coronacrisis zien zijn dagen er heel anders uit. Hij zet zich nu op een andere manier in om kinderen in beweging te houden. Met filmpjes van challenges bijvoorbeeld.

Larry van Ommen, intermediair Jeugdfonds Sport & CultuurDe scholen zijn dicht, kinderen kunnen niet naar hun sportclubs en danslessen. Gymleraar Larry van Ommen geeft gymlessen in (op KC de Terp in) Rosmalen en (op KC de Ontdekking in) Den Bosch. Nu de scholen dicht zijn, doet wat hij kan vanuit huis. Ik heb drie kleintjes van 3, 5 en 7 jaar thuis, dus dan is thuiswerken best een uitdaging,” zegt Larry.  

Gymonderwijs voor thuis 

Ik geef mijn leerlingen nu thuis gymonderwijs, ik probeer ze zoveel mogelijk te laten bewegen. Er is veel informatie op social media, gecombineerd met mijn eigen ideeën maak ik daar filmpjes van. Ik maak ze op verschillende niveaus voor de lagere en hogere groepen. Die filmpjes deel ik met collega’s en zij delen het dan weer met hun klas. Ik hoop dat de kinderen op die manier blijven bewegen. Juist nu is dat zo belangrijk.” 

Larry is ook combinatiefunctionaris. “Ik organiseer stedelijke evenementen voor de gemeente. Die liggen nu ook helemaal stil. Een belangrijk (landelijk) evenement, de Koningsspelen voor scholen is afgelast. Ook de KNVB Straatvoetbal finale op de Parade gaat niet door omdat de voorrondes in maart en april gepland waren Erg jammer maar het is even niet anders. We schuiven het gewoon door naar volgend jaar!”   

Vooral behoefte aan zwemles

Ieder kind moet de kans krijgen om te kunnen sporten, vindt Larry. Ongeacht de financiële situatie thuis. Daarom is hij al tien jaar intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “In sommige wijken waar ik heb gewerkt, kunnen kinderen niet sporten, niet naar dans of muziekles, helemaal niks. De ouders kunnen het gewoon niet betalen. Ik kan ze helpen door een aanvraag te doen bij het Jeugdfonds. Er is vooral veel behoefte aan zwemles, logisch, je wilt dat je kind veilig buiten kan spelen. Ik heb veel kinderen en ouders kunnen helpen, heel fijn. 

Moeilijk om over te praten

Het kan best lastig zijn het te herkennen als kinderen opgroeien in armoede. En zeker om het gesprek daarover aan te gaan. Toch doet Larry dat. “Als je in een achterstandswijk werkt, weet je dat de meeste ouders van weinig moeten rondkomen. Op de school waar ik werk, krijgen de ouders een vragenlijst waarmee we inventariseren of kinderen aan sport doen of hun zwemdiploma hebben. En ik ga met de juf in gesprek. Vaak zie ik het ook tijdens de gymles. De kinderen hebben bijvoorbeeld geen gymkleren.

Ik probeer dan met de ouders in contact te komen. Sommige ouders vinden het moeilijk om erover te praten maar ze willen ook graag dat hun kind kan sporten of naar dans of muziekles kan. Als ik ze dan vertel over het Jeugdfonds Sport & Cultuur zijn ze daar blij mee. En het is fijn dat ouders niet allerlei papieren en salarisgegevens hoeven in te leveren. Wij kennen de gezinnen en de buurt, dat is voldoende.” 

Kleine moeite, groot verschil

Het kost Larry gemiddeld tien minuten om een aanvraag te doen. “Zo snel gaat het. Soms krijg ik een aanmelding voor een vereniging die ik niet ken, dan moet ik er even achteraan bellen. Het doet zoveel voor een kind als het gaat sporten. Ze vertellen me over de wedstrijden, komen hun zwemdiploma laten zien. Ze zijn supertrots. Het is fijn en mooi dat ik dit kan doen.”  

Goede doel zwemactie

Behalve als intermediair, zet Larry zich ook op een andere manier voor ons in. “Afgelopen carnavalsvakantie hebben we een Schoolzwemfestijn georganiseerd. Daar werden vier verschillende workshops door zwemverenigingen verzorgd. Kinderen kregen een workshop wedstrijdzwemmen, waterpolo, reddingszwemmen en duikspelletjes in het water en mochten uiteindelijk vrij zwemmen in zwembad Kwekkelstijn in Rosmalen. Hiervoor hebben de kinderen allemaal sponsorgeld opgehaald voor het fonds. In totaal is er €850 opgehaalddaar kunnen weer een hoop kinderen van sporten!” 

Wil jij ook geld inzamelen? Ga naar ons Actieplatform! 

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur ‘s-Hertogenbosch & Vught

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.